Bilim - Teknoloji Metaverse nedir, ne işe yarıyor? Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan metaverse açıklaması
Paylaş
Metaverse nedir, ne işe yarıyor? Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan metaverse açıklaması

Metaverse terimi uzun bir süredir konuşulsa da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ATO Congresium'da "Forum Metaverse" etkinliğinde yaptığı açıklamalarla yeniden ülke gündemine oturdu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Önümüzdeki dönemi bir dijital seferberlik dönemi olarak ilan ederken, “Metaverse nedir, ne işe yarıyor?” araştırmaları da yoğunluk kazandı…

Forum Metaverse etkinliğinde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, dünyanın dijital teknolojiler üzerinde inşa edilen yeni bir döneme doğru dolu dizgin gittiğine işaret etti ve kendilerine düşen görevin de kendi insanlarımızı, bu kaçınılmaz geleceğe en doğru, güvenli, güçlü, donanımlı şekilde hazırlamak olduğunu kaydetti. Peki, Metaverse nedir, ne işe yarıyor?

Haberin Devamı

METAVERSE NEDİR, NE İŞE YARIYOR?

Metaverse terimi "Meta-evren"in kısaltması olarak karşımıza çıkıyor ve gerçek dünya ve sanal dünyanın bir bilim kurgu vizyonunda birleştiği bir alanı ifade ediyor. Metaverse ile insanlar farklı cihazlar arasında hareket edebiliyor ve sanal bir ortamda iletişim kurabiliyor. Yani, metaverse artırılmış ve sanal gerçeklik ürün ve hizmetlerini ifade ediyor.

Metaverse'ye katılanlar, kendilerini temsil etmek, birbirleriyle iletişim kurmak ve sanal olarak bir topluluk oluşturmak için avatarları kullanıyorlar. Meta veri tabanında, dijital para birimi, giysi ya da video oyunları söz konusu olduğunda kalkanlar ve silahlar ile daha diğer birçok öğe satın almak için kullanılıyor. Kullanıcılar aynı zamanda bir sanal gerçeklik kulaklığı ve denetleyicileri kullanarak hiçbir amaç olmadan da eğlence için meta veri tabanında sanal olarak seyahat edebiliyor.

Haberin Devamı

Metaverse, kısaca insanların kendilerini temsil eden avatarlar ile gezip dolaşabileceği, alışveriş yapabileceği, başka insanlarla etkileşim içinde olabileceği sanal bir dünyayı ifade ediyor. Metaverse konsepti, ilk olarak yazar Neal Stephenson tarafından 1992 bilim kurgu romanı "Snow Crash"de ortaya atıldı. Teknoloji blog'u Verge ise, metaverse'in kısmen gelecek için bir rüya ve kısmen de halihazırda devam etmekte olan değişiklikleri kapsüllemenin bir yolu olduğunu ifade ediyor.

Bazı video oyunu toplulukları, Roblox (çocuklar ve gençler tarafından yaratılan sayısız oyunu içeren bir platform) ya da Fortnite gibi, meta-evrenlerin tohumlarını zaten atıldı. Öyle ki, nisan ayında Fortnite'ta avatar olarak sahneye çıkan rapçi Travis Scott'ın verdiği beş sanal konseri 12 milyondan fazla kullanıcı tarafından takip edildi.