Bilim - Teknoloji NASA, Ingenuity’nin rekor kıran uçuşunu yayınladı
Paylaş
NASA, Ingenuity’nin rekor kıran uçuşunu yayınladı

NASA, geçen ay Kızıl Gezegende rekor kıran Ingenuity helikopterinin yeni görüntülerini yayınladı. Uzay helikopteri Ingenuity, Mars yüzeyinde tek seferde 700 metre yol kat ederek bir rekor kırdı.

Ingenuity hakkında yeni bilgiler paylaşan yetkililer, aracın rekor kırdığını açıkladı.  Yetkililere göre Ingenuity, normalde tek seferde birkaç metreden fazla gidemiyordu. Bunun temel nedeni Mars’taki kum fırtınaları ve olumsuz hava şartlarıydı. Ancak Mars helikopteri, 27 Mayıs tarihindeki uçuşunda tek seferde tam 2.310 feet yani 704 metre yolculuk yaptı. Kızıl gezegenin yüzeyinde 19 km/s ile yolculuk eden aracın bu denli uzak bir mesafeye gitmesi NASA araştırmacılarını şaşırttı.

Haberin Devamı

6 adet güneş enerjisi ile çalışan lityum iyon pilden güç alan Ingenuity, 30 Mars günü yani yaklaşık 2550 gün (7 yıl) boyunca görev yapabilecek kapasitede. Bugüne dek toplamda 28 adet uçuş yapan aracın önümüzdeki günlerde 29. uçuşunu yapması bekleniyor.

Bir diğer Mars aracı Perseverance ise gezegenin yüzeyindeki taşları, kraterleri ve potansiyel kaynakları inceliyor ve Mars’ta yaşam olabilmesi ihtimaline karşılık araştırmalar yapıyor.