Bilim - Teknoloji NASA yakında Mars InSight iniş aracına veda edecek
Paylaş
NASA yakında Mars InSight iniş aracına veda edecek

NASA'nın Mars InSight aracı yakında bilim adamlarının kızıl gezegeni daha iyi anlamak için analiz edebilecekleri veri ve görüntüleri geri gönderemeyecek. Mars InSight, güneş panellerinde toz birikmeye devam ettiği için bir süredir yavaş yavaş güç kaybediyor. Onur Binay/posta.com.tr

NASA, yaptığı açıklamayla uzay aracının bu yaz bilim operasyonlarını sona erdirmesini beklerken uzay aracının bu yıl Aralık ayında işlevini tamamen kaybedebileceğini düşünüyor. Her biri yaklaşık 2,2 metre genişliğinde olan bir çift güneş paneliyle donatılmış olan InSight'ın bu panelleri, günde yaklaşık 5.000 watt-saat enerji üretebiliyor. Bu günlerde ise Mars'ta günde sadece yaklaşık 500 watt-saat enerji üretebiliyor, bu da bir elektrikli fırını en fazla 10 dakika çalıştıracak kadar.

Haberin Devamı

Mars InSight, 2018 yılında göreve başlamıştı. Araç şimdiye kadar 1300'den fazla Mars depremi tespit etti ve kızıl gezegene dair birçok faydalı bilgiyi bilim insanlarına sundu.

NASA'nın Gezegen Bilimi Bölümü direktörü Lori Glaze konu hakkında, “InSight, kayalık gezegenlerin iç mekanlarına ilişkin anlayışımızı değiştirdi ve gelecekteki görevler için zemin hazırladı. Mars'ın iç yapısı hakkında öğrendiklerimizi Dünya'ya, Ay'a, Venüs'e ve hatta güneş sistemindeki diğer kayalık gezegenlere uygulayabiliriz” dedi.