Bilim - Teknoloji Obezite ile yaşlılık dönemindeki demans arasında önemli bir bağ olabilir
Paylaş
Obezite ile yaşlılık dönemindeki demans arasında önemli bir bağ olabilir

Avustralya'daki araştırmacılar, çocukluk obezitesi ile orta yaştaki bilişsel yetenek arasında önemli bir bağ kurdu. Araştırmacılar bu ilişkinin kişinin demans riskiyle bağları olabileceğini öne sürdü. Onur Binay/posta.com.tr

Araştırma, Melbourne Monash Üniversitesi'ndeki bilim adamları tarafından yönetildi ve 1.200'den fazla konuyu içeriyordu. 1985 yılında, katılımcılar 7 ila 15 yaşları arasındayken, araştırmacılar kardiyorespiratuar performans, kas gücü ve dayanıklılık ve bel-kalça oranı ölçümleri yoluyla fitness düzeylerini değerlendirdi.

Haberin Devamı

Araştırma, denekleri 30 yıllık bir süre boyunca izledi. Çocuk olarak daha yüksek fiziksel performans seviyesinin, orta yaşta daha iyi zihin seviyesiyle ilişkili olduğunu ve buna ek olarak, yaşamın erken dönemlerinden itibaren bunamaya karşı korunmaya yardımcı olabilecek müdahalelere işaret ettiği tespit edildi.

Aynı bireyleri 2017-2019 yılları arasında yeniden inceleyen bilim insanları, bu kez hafıza ve bilişsel durumlarına baktı. Buna göre gençliğinde obezite sorunu yaşamayan insanlar, orta yaş dönemine geldiklerinde daha zinde oluyorlar. Aynı zamanda zihinsel sağlıkları da nispeten iyi durumda.

Araştırmanın önde gelen isimlerinden Doç. Dr. Callisaya, "Çalışma, gelecekteki bilişsel gerilemeye karşı koruyucu stratejilerin erken çocukluk döneminde başlaması gerekebileceğini, böylece beynin ileri yaşlarda bunama gibi gelişen koşullara karşı yeterli rezerv geliştirebileceğini gösteriyor" dedi.

Haberin Devamı