Bilim - Teknoloji Oyuncular çıldırdı
Paylaş
Oyuncular çıldırdı

Dünyanın en büyük oyun fuarları arasında gösterilen Gaming İstanbul, Harbiye Kongre Merkezi'nde kapılarını yarın açıyor. Xbox ve Playstation'ın da yer aldığı fuarda özel turnuvalar da yapılacak. Hazırlayan: Murat GÜLDEREN

Strateji ve savaş oyunlarında daha hızlı ve etkili olmak için satın alınan oyun içi aletlerin Türkiye'deki pazar büyüklüğü 400 milyon TL'ye çıktı. Tek bir seferde 400 bin TL'lik alım yapan, sadece bir taramalı tüfeğe 6 bin TL veren var. Bunlar genellikle beraber oyun oynamak için arkadaşlara hediye ediliyor. Oyun pazarı büyüdükçe bu satışlar da aynı oranda artıyor.


MİLYAR DOLARA KOŞUYOR


Dünyanın en büyük oyun fuarları arasında gösterilen Gaming İstanbul, Harbiye Kongre Merkezi'nde kapılarını yarın açıyor. Fuar öncesi soruları yanıtlayan Gaming İstanbul Direktörü Meriç Eryürek Türk oyun pazarının 1 milyar dolara koştuğuna dikkat çekerek "Oyun içi donanım pazarında da dünyayı geride bıraktık. Daha iyi silah, at, sihir ya da araç kullanmak için bir yılda 400 milyon TL harcandı" dedi.


EN UCUZ TÜRKİYE


Dünya oyun devlerinin lansmanlarını Türkiye'de yapmak için yarıştığına dikkat çeken Meriç Eryürek şunları söyledi:

"Çünkü Türkiye, Avrupa'ya göre çok daha ucuz. Türkiye'de yapılan etkili bir tanıtım dünyada anında yankı buluyor. Gaming İstanbul bulunmaz bir nimet. Avrupa ve Ortadoğu kültürünü içinde barındıran bir ülkeyiz. 30 milyon oyuncumuz var."


5 BİN PROFESYONEL


4 Şubat'a kadar sürecek olan fuara dünya çapında 5 bine yakın profesyonel katılımcı beklendiğini ifade eden Meriç Eryürek şöyle devam etti: "Gençlerimizin yarısına yakını artık İngilizce biliyor. Bu Türkiye'nin cazibesini artırıyor. Çinliler, İranlılar, Tayvanlılar, Koreliler artık bölgesel oyun tanıtımlarını burada yapıyor. İstanbul dünyanın oyun tanıtım üssü oldu."


BİR ALETE 400 BİN TL


İnsanların oyun içi silah, araç, at, sihir, mekan almak için ciddi paralar harcamaya başladığına da vurgu yapan Meriç Eryürek "Oyun içi donanım satış pazarının Türkiye'de 400 milyon liraya kadar yükseldiğine dikkat çekti.

Eryürek bir oyun içindeki donanımı satın almak için tek seferde 400 bin TL harcayan var. Bu kişilerin çoğu aldıkları aletleri beraber oynamak için arkadaşlarına hediye ediyor. Türk oyun pazarı her yıl yüzde 20 büyüyor. 10 yıl içinde gençlerin en az yüzde 20'si oyun sektöründe çalışacak" dedi.


İŞTE YILIN EN İYİLERİ


*Far Cry 5 (Platform PC, PS4, Xbox One)
*Red Dead Redemption 2 (PS4, Xbox One)
*Anthem (Platform PC, PS4, Xbox One)
*God of War Platform (PS4)
*Metro Exodus (Platform PC, PS4, Xbox One)
*The Last of Us Part II Platform (PS4)
*A Way Out (Platform PC, PS4, Xbox One)
*Death Stranding (Platform PS4)
*Detroit: Become Human (Platform PS4)

Haberin Devamı