Bilim - Teknoloji Özel uzay uçuşlarında emekli NASA astronotu da bulundurulacak
Paylaş
Özel uzay uçuşlarında emekli NASA astronotu da bulundurulacak

NASA, gelecekte Uluslararası Uzay İstasyonu'na(ISS) yapılacak tüm özel uçuşlarda eski bir astronotlarının görev komutanı olarak görev yapmasını isteyecek.  NASA'nın şu anda 200'ün üzerinde yaşayan emekli astronotu bulunuyor.

Uzay ajansı tarafından yapılan yeni bir talep bildirimine göre özel olarak yürütülen mürettebatlı görevler, emekli bir NASA astronotu tarafından yönetilmesini gerektiriyor. Konu hakkında, "Eski bir NASA astronotu, görev yürütme yoluyla uçuş öncesi hazırlık sırasında özel astronotlar için deneyimli rehberlik sağlar. Geçmiş yörünge ve NASA deneyimlerine dayanarak, özel astronot görevi (PAM) komutanı, yerleşik ISS keşif ekibi ile özel astronotlar arasında bir bağlantı sağlar ve ISS operasyonları ve PAM/ISS güvenliği riskini azaltır” şeklinde açıklama yapıldı.

Haberin Devamı

Nisan ayında Axiom Space tarafından gerçekleştirilen Ax-1 misyonunda emekli bir NASA astronotu olan Michael López-Alegría dört kişilik mürettebatın komutanı olarak görev aldı. Mürettebattaki diğer üyelerin ise herhangi bir uzay uçuşu deneyimi bulunmuyordu. Şirket, yaklaşan Ax-2 misyonuna bu kez de yine emekli NASA astronotu olan Peggy Whitson'ın komuta edeceğini duyurdu.

NASA, bu bağlamda Ax-1 misyonundan elde edilen dersleri gelecek uçuşlar için önemli görüyor ve uzay ajansı, denetimsiz görevleri önlemek için bu tedbiri almak istiyor.