Bilim - Teknoloji Perseid meteor yağmuru ne zaman? 2022 Perseid göktaşı yağmuru Türkiye’den izlenebilecek mi?
Paylaş
Perseid meteor yağmuru ne zaman? 2022 Perseid göktaşı yağmuru Türkiye’den izlenebilecek mi?

Perseid meteor yağmuru, özellikle gök bilimciler ve gökyüzü meraklıları tarafından heyecanla bekleniyor. Yılda bir defa gerçekleşen bu gök olayı halk arasında göktaşı yağmuru olarak biliniyor. Gökyüzünü bir ışık şölenine çeviren meteor yağmuru ayrıca fotoğraf tutkunlarına paha biçilmez kareler sunuyor. Peki, Perseid meteor yağmuru ne zaman? Perseid göktaşı yağmuru Türkiye’den izlenebilecek mi? İşte detaylar…

Hem gökyüzü hem de fotoğraf tutkunlarının aklını başından alacak Perseid meteor yağmuru sırasında saatte yaklaşık 50 ila 70 meteorun kayması bekleniyor. 2 gece boyunca sürecek göktaşı yağmurunu net bir şekilde izleyebilmek için ise havanın açık ve ayın parlak olması gerekiyor. İşte 2022 Perseid göktaşı yağmuru tarihleri ve merak edilen diğer detaylar…

Haberin Devamı

PERSEİD METEOR YAĞMURU NEDİR, NASIL OLUŞUR?

Perseid meteor yağmuru hem halk arasında hem de gök biliminde en bilinen gök olaylarından biridir. 1992 yılında Dünya'nın yakınlarından geçen Swift-Tuttle kuyruklu yıldızından arda kalan kalıntılardan oluşan bu meteor yağmuru yılda bir defa gerçekleşiyor. Aynı zamanda Güneş Sistemi’nin en büyük gezegeni olan Jüpiter’in çekimi sayesinde de saatte 200 göktaşı oluşabiliyor.

Kuyruklu yıldızdan arta kalan göktaşları Dünya’nın atmosferine girdiği zaman yanarak iz bırakıyor ve kül oluyor. Halk arasında ise bu olay yıldız kayması olarak adlandırılıyor.

Dünya, yıllık döngüsü sırasında Swift-Tuttle Kuyrukluyıldızı’nın arkasında bıraktığı malzemenin oluşturduğu buluta giriyor ve bu her yıl bir defa gözlemlediğimiz Perseid meteor yağmurunun başlangıcı sayılıyor.

Haberin Devamı

Perseus Takımyıldızı bölgesinde gözlemlenmesi nedeniyle de meteor yağmuru Perseid adını taşıyor. 

PERSEİD METEOR YAĞMURU NE ZAMAN?

Perseid meteor yağmuru bu yıl 11 ve 12 Ağustos tarihlerinde gerçekleşecek. Uzmanlar bu tarihlerde meteor kayması sayısının saatte 50 ila 70’i bulabileceğini, kimi zaman bu yıldız kaymalarının ateş topu şeklinde olabileceğini belirtiyor.

Bununla birlikte 12 Ağustos Cuma günü saat 23.00 ile 01.00 arasında Perseid Meteor Yağmuru'nun konumu belli olacağı için, havanın açık ve Ay’ın parlak olması halinde bu zaman diliminde daha fazla gök taşı görmek mümkün.

2022 PERSEİD GÖKTAŞI YAĞMURU TÜRKİYE’DEN İZLENEBİLECEK Mİ?

2022 Perseid göktaşı yağmuru Türkiye’den de izlenebilecek. Ancak hava koşullarının uygun, şehirde uzak ve ışıksız bölgelerde göktaşı yağmuru daha net görülebilecek.