Bilim - Teknoloji Ukrayna savaşıyla ilgili sahte videolar TikTok’ta milyonlarca kez izlendi
Paylaş
Ukrayna savaşıyla ilgili sahte videolar TikTok’ta milyonlarca kez izlendi

TikTok, Ukrayna savaşıyla ilgili üretilen sahte videoların milyonlarca kişi tarafından izlendiği sosyal medya platformlarından biri oldu. Arma 3 ve Call of Duty gibi oyunlardan kesilen görüntülerle sahte hava saldırısı, hatta bir savaş uçağının vurulduğunu gösteren uydu görüntüleri hazırlanabiliyor.

Çoğunluğu 30 yaş altı bir milyardan fazla üyesiyle birçok gencin Ukrayna'daki gelişmeleri takip ettiği TikTok, sahte ve yalan haberlerin yayılmasıyla başa çıkmakta zorlanıyor.

Haberin Devamı

Haber doğrulama sitesi NewsGuard'ın araştırmasına göre, platforma giren yeni bir kullanıcı 40 dakika içinde Ukrayna'yla ilgili sahte içeriğe yönlendirilebilir.

Facebook, Instagram ve Twitter gibi sosyal medya platformları savaşla ilgili sahte ya da yalan videoları etiketlerken TikTok da bununla ilgili adım attığı konusunda ısrar ediyor.

BBC'ye göre platformda yer alan sahte ve yanlış haberler birkaç kategoriye ayrılıyor.

Savaşın ilk günlerinde, TikTok'ta açılan sahte canlı yayınlar yüksek izlenme sayılarına ulaştı. Bir kişinin tankın üzerine patlayıcı madde bıraktığını gösteren, aslında paintball benzeri çatışma simülasyon oyunu olan airsoft sırasında çekilen ve Ocak ayında YouTube'a yüklenen bir video, Ukrayna'dan gönderilmiş gibi hazırlanarak TikTok'ta yayınlandı ve 24 milyon kez izlendi. CGI ile hazırlanan füze patlama görüntüsüyle yapılan canlı yayın ise geçen yıldan bu yana 2,3 milyon kişi tarafından görüntülendi.

Haberin Devamı

Tarif kolay, kullanıcı eski çatışmalardan ya da askeri tatbikatlardan dramatik bir video buluyor, buna sahte bir patlama ya da açılan ateş sesi ekliyor, canlı yayını başlatıyor ve belli bir izlemeye ulaşınca da bağış istiyor.

Bu tip yayınların çoğu YouTube'dan, özellikle Ukrayna'nın 2017 yılına ait askeri tatbikat görüntüleri alınarak hazırlanıyor. Mart ayı ortasında bu şekilde hazırlanan bir yayın neredeyse 30 milyon kişi tarafından izlendi.

Kullanıcılar canlı yayınlara, sonradan nakit paraya çevrilebilen puanlar gönderebiliyor.

Yanlış bilgi izleme üzerine çalışan bağımsız araştırmacı Abbie Richards, bu tip canlı yayınlar yapanların genellikle TikTok'un hediye sistemiyle para kazanmak amacında olduklarını söylüyor.

Pek çoğu #Ukraine (Ukrayna) ya da #UkraineWar (Ukrayna Savaşı) etiketlerini kullanıyor.