Yaşam Bilinçli ebeveyn olma kuralları nelerdir?

Bilinçli ebeveyn olma kuralları nelerdir?

Paylaş
Bilinçli ebeveyn olma kuralları nelerdir?

Çoğu zaman anne ve baba iyi bir çocuk yetiştirmek isterken yaptığı hataları göremiyor. Peki, bu konuda ne yapmak gerekiyor? İşte bilinçli bir ebeveyn olmanın kuralları...

Günümüzde anne babalar çocuklarını mutlu etmek için ellerinden gelen her şeyin en iyisini fazlasıyla yapıyorlar. Fakat çoğu zaman ebeveynler, iyi bir çocuk yetiştireyim derken mutlu çocuklar yerine doyu

Çocukları hayata hazırlarken, onların her an mutlu olmasını sağlamanın yanı sıra hayatın kurallarına uymayı, bazı isteklerini ve arzularını erteleyebilmeyi de öğrenmeleri gerekmektedir. Tüm bunlar çocukların kişiliklerine ve eşsizliklerine saygı göstererek yapılmalıdır.

BİLİNÇLİ EBEVEYN OLMANIN BAZI OLMAZSA OLMAZ KURALLARI NELERDİR?

  • Çocuğu tanımak: Hangi yaş evrelerinde fiziksel ve psikolojik olarak çocuklar neler yaşar, bu dönemlerde ihtiyaçları nelerdir gibi araştırmalar yapmak, bu konuda kitaplar okumak, gerekirse verilen seminerlere katılmak, çocuğunuzu daha iyi tanımanızı sağlayacak adımları size sunabilir.
  • Demokratik olmak: Aile içinde tüm bireylere saygı göstermeli, fikirleri paylaşmalı ve seçim hakkı tanınmalıdır. Bu sayede bunun önemi anlaşılacaktır.
  • Çocuğun birey olmasına fırsat vermeli: Çocuk bizim çocuğumuzdur. Ancak bize ait değildir. Çocuk yaşamı süresince ne yapacağına kendisi karar vermelidir.
  • Esnek olmalı: Her çocuğun yapısı aynı değildir. Dar görüş ve düşünceler ise, her çocuk için geçerli değildir. Farklılığı ve çocukları olduğu gibi kabul etmelisiniz. Bu süreçte değişime açık olun.
  • Etkin dinlemeli: Çocuğun yalnızca kelimelerini değil, bir bütün olarak duygularıyla anlamaya çalışmalısınız. Söylediği ve söylemediği her şeyi duymaya çalışmalısınız. Çocuğunuz karşınızda konuşabilmeli ve size ihtiyacı olduğunda da iyi bir dinleyici olabilmelisiniz.
  • Aile içi paylaşımlar: Çocuklarla beraber zaman geçirmeden onları hayata hazırlamanız mümkün değildir. Birbirinize zaman ayırmalısınız. Sevinç, heyecan, üzüntü ve hayatınızı paylaşmalısınız. Tüm bunlar çocuğa aidiyet ve bağlılık duygusunu öğretmektedir.
  • Çocuğun arkadaşlarını tanımalı: Çocukların üç yaşından itibaren arkadaşları onlar için önemli olmaya başlamaktadır. Çocuk hayatı arkadaşlar arasında ve oyun içinde öğrenmektedir. Çocuğun ise bu sosyalliği desteklenmeli ve de paylaşılmalıdır.
  • Çocuğa sorumluluk verin: Çocuğun bağımsızlık kazanabileceği ev işleri veya alışveriş, ödevleri gibi işlerle küçük başarıları veya başarısızlıkları tatmasını sağlayın. Bu sayede yetenekleri gelişecek ve öğreneceklerdir.
  • Çocuğa yuva sıcaklığını hissedebilmeli: Aile de sevgiyi hissederek büyüyen bir çocuk bağlılık ve güven duygusunu yaşamaktadır. Bu nedenle çocuğun sevginin egemen olduğu bir ev ortamına ihtiyacı vardır.
  • Ona model olun: Çocuğunuza söylediğiniz sözlerin yanı sıra sizin davranışlarınıza bakarak öğrendiğini de unutmamalısınız. Siz anne baba olarak öğüt vermekten çok ona rol model olmalısınız.

Bir sonraki haber; Ebeveynlik Tutumları ve Bebekler Üzerindeki Etkileri

Haberin Devamı