Gündem Binali Yıldırım konuştu: 161 şehidimiz var

Binali Yıldırım konuştu: 161 şehidimiz var

Paylaş
Binali Yıldırım konuştu: 161 şehidimiz var

Askeri darbe girişimi sonrası saat 12.15'te Başbakan Binali Yıldırım kameraların karşısına geçti. Binali Yıldırım '161 şehidimiz var. 1440 yaralımız var. Bu olaya karışan şu ana kadar 2 bin 839 kişilik subay, asker gözaltına alınmıştır. Üst düzey rütbeliler de mevcuttur' diye konuştu

İşte Başbakan Yıldırım'ın, Orgeneral Hulusi Akar, İçişleri Bakanı Efkan Ala ve Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'la yaptığı açıklamanın satır başları:

Haberin Devamı

Sevgili vatnadaşlarım, aziz milletim. 15 Temmuz gecesi Türk demokrasi tarihi için kare bir lekedir. Akşam darbe girişiminde bulunan paralel çetesine karşı demokrasi nöbeti tututan milletin adı Türk milletidir. Milletimin bütün fertlerine, bayraklarıyla meydanlara koşan bu paralel terör örgütüne karşı dimdik duran halkımın alınlarından öpüyorum...

15 Temmuz artık demokrasimizin bayramı olmuştur. Bu darbe girişiminde hayatını kaybeden güvenlik güçlerimizi polisimizi rahmetle anıyorum.

Bu kalkışma TSK'nın emir kumanda hiyerarşisiyle değil Paralel Terör Yapılanması'nın bir kalkışmasıdır. Bayrağını vatanını milletini seven değerli komutanlarımızı ve subaylarımızı tebrik ediyorum.

Milli iradenin ülkemizin bağımsızlığı için önemini bütün dünya gördü. Hele hele köprüyü kesen, tankların üzerine çıkan o aziz vatandaşlarımızı o şehitlerimizi bu büyük millet asla unutmayacaktır. Bu zor günümüzde bizi arayan dost ülkelere de teşekkür ediyoruz.

Haberin Devamı

Bu paralel çete mensuları artık yüce türk adaletinin elindedir. Hak ettikleri cezayı göreceklerdir. Milletimiz bu olayda çok büyük bir basiret göstermiştir. Bu basiret demokrasimizin kesntiye uğramasının önüne geçmiştir.

Hiç kimse bu milletin demokrasi aşkıyla oynayamaz. Devletin tankıyla, devletin bombasıyla, devletin uçağıyla bu ülkenin insanına ateş açanlar PKK terör örgütünden daha aşağılıktır.

Tankların önüne çıkarak hayatını ülke için veren bütün kardeşlerimi bütün şehitleri tekrar rahmet ve şükranla anıyorum.

Bu kalkışma bastırılmıştır. 161 şehidimiz 1440 yaralımız vardır. Bu olaya karışan şu ana kadar 2 bin 839 kişilik subay, asker gözaltına alınmıştır. Üst düzey rütbeliler de mevcuttur.

Dünya tarihinde bu kadar orantısız güce karşı büyük başarıyı elde edilmesini hamdediyorum.

Medyamız büyük bir basiret ortaya koymuşlardır. Başından beri çetelerden yana değil halktan ve milletimizden yana bilgi almışlardır. Başta siyasi parti liderleri olmak üzere STK'lar da görüş farklılıklarını bir tarafa bırakarakj ay yıldızlı bayrakları tankların başında dikmeyi başarmıştır.

Haberin Devamı

İşin birinci safhası sona ermiştir. Bir yandan insanlarımız normal hayatını sürdürürken bir yandan da ülkemizi itibarsızlaştırılmaya kalkışanlar hakkında yapılacak işlemler de yapılacaktır.

15 Temmuz Demokrasi Bayramımız ülkemize milletimize hayırlı olsun diyorum. Milletimiz akşam tekrark bayraklarla meydanlara akmasını istiyorum.

Bugün yüce meclisimiz toplanacak ve bu olay bütün ayrıntılarıyla ele alınacaktır.

SORULAR VE CEVAPLAR

Haber alınamayan komutanlar var...

Komutanlarımızla ilgili endişe edilebilecek bir şey yok. Durum kontrol altına alınmıştır kısa bir süre sonra her şey normale dönecektir. Komutanlarımız görevlerinin başındadır.

Askerlere ne ceza verilecek, idam geri gelecek mi?

Arkadaşlar malum vahim bir olayın sıcaklığı devam ediyor. Tutuklamalar ve gözaltılar devam ediyor. İşlenen bu suçun karşılığı adalet sisteminde açık ve seçik tanımlanmıştır. Bilindiği gibi idam cezası Türk hukuk sistmeinden çıkartılmıştır. Bugün Meclis'imiz toplanacak ve ilave ne gibi tedbirler alınacaksa bunu da değerlendireceğiz. Elde edilen ilk bilgilere göre darbecilerden de 20 civarında ölen var, 30'a yakın yaralı var. Bu rakam kesin değil. İlerleyen saatlerde gerçek rakamlar ortaya çıkacaktır.

Haberin Devamı

Fethullah Gülen'in terör örgütü başı olduğun, iade talebi için başvuruda bulunduğumuz birisidir. Dün yaşanan olaydan sonra bu şahsın bu çete liderinin arkasında duracak ülke göremiyorum. Bunun arkasında duracak ülke Türkiye'ye dost değildir. Türkiye'ye karşı savaşın içindedir. Gerçek dostluk, bu şete reisinin gereken şekilde hak ettiği cezayı almasıdır.

Dün yaşanalar tekrar yaşanmayacak mı?

Cumhurbaşkanımızın genel sekreteri evine gitmektedir. Şu anda bir sıkıntı yoktur. Bu diğer darbe girişiminden en farklı şekli de vatandaşın bu darbe girişimini yapanlara adeta linç edecek şekilde üzerlerine gitmesidir. Ve vatandaş kolluk kuvvetlerini beklemeden gözaltına aldılar. Bu milletle gurur duyuyorum.

Yurtta Sulh Komitesi'nden görevden alınanlar var, gözaltına alınanlar var. Arananlar var. İşin beynini oluşturan bütün isimler neredeyse gözaltına alınmıştır:

Haberin Devamı

Bu ülkenin Cumhurbaşkanı ve Başkomutanı olan sayın Recep Tayyip Erdoğan ölmek var dönmek yok deyip ödenecek bedel varsa biz ödeyeceğiz demiştir ve noktayı koymuştur.

Bu hain girişime kalkışanların artık generalliği kalmamıştır. Hainliğin de rütbesi olmaz.

Giden mal geri gelir ama giden canler geri gelmez. Ciğerlerimizi yakan şey şehitlerimizdir.