Türkiye (Son Dakika) Bir annenin yardım çığlığı

Bir annenin yardım çığlığı

Paylaş
Bir annenin yardım çığlığı

Diyarbakır'da eşinin iki yıl önce boşadıktan sonra tek başına bıraktığı Bahar Ataklı, 2'si zihinsel engelli 5 çocuğuyla birlikte iki göz odalı eşyası bile bulunmayan evde, zor şartlarda yaşam mücadelesi veriyor

Diyarbakır’ın Bağlar ilçesi Yunus Emre Mahallesi’nde eşinin iki yıl önce boşayarak terk ettiği Bahar Ataklı, 2’si zihinsel engelli 5 çocuğuyla birlikte zor koşullarda yaşam mücadelesi veriyor.

Haberin Devamı

Zihinsel engelli 25 yaşındaki İbrahim ile 21 yaşındaki Zeynep, Rehabilitasyon Merkezi’nde eğitim görürken; 15 yaşındaki Nurcan, 13 yaşındaki Sadullah ise Nuri-Zekiye Has Ortaokulu’na gidiyor. Ayaklarında küçük yaşta geçirdiği hastalık nedeniyle aksayarak yürüyebilen 23 yaşındaki Gülseren ise evde annesiyle birlikte kalıyor.

Anne Ataklı, zihinsel engelli iki çocuğuna ’evde bakım ücreti’ olarak verilen 3 ayda bir toplam 1400 lira ile aylık 350 TL olan ev kirasını ödeyip, diğer iki çocuğunu da okula göndererek eğitim görmelerini sağlamaya çalışıyor.

'ÇOCUKLARIM YALNIZ KALMASIN DİYE...'

İki odalı evin tek odasında sadece minder, yatak, yastık ve ısınmak için bir sobaları bulunan aileye, Bağlar Kaymakamlığı da buzdolabı ile çamaşır makinesi yardımında bulundu. Ancak, bir odada bulunan buzdolabının içi boş olarak duruyor. Geçen ay gittiği hastanede boğazındaki guatr nedeniyle doktorların ameliyatına karar verdiğini belirten Bahar Ataklı, çocuklarını bırakacak kimsesi olmadığı için ameliyat masasından kalktığını ve hastalıkla da mücadele ettiğini söyledi. Ataklı, "Ben çok hastayım geçen ay boğazımda büyük bir guatr tespit edildi. Dicle Üniversitesi’nde beni ameliyata alıyorlardı. Ameliyat elbisesi giydirip ameliyathaneye götürüyorlardı. O anda düşündüm ben ameliyat olursam, çocuklarım evde aç kimseleri yok, benden başka bakan yok diyerek masadan kalktım ve ameliyat olmadım" dedi.

Haberin Devamı

Diyarbakır’da kış gününde bazı geceler eksi 8 derecelere düşen soğuk havada yakacakları olmadığı için üşüdüklerini anlatan Ataklı, "Havalar çok soğuk, çocuklarım üşüyor evde, yakacak yok. Gece soğuktan çocuklarım ölecek diye çok korktum. Mahalleden birine gidip 20 TL borç aldım. O parayla yakacak aldım. Birkaç parça ama 2 gün idare edeceğiz. Sonra yine bitecek çok çaresizim. Elektrik borcumuz şu an bin 200 TL. Elektrik faturasını yatıramadığım için elektriğimizi kestiler, 4 gün elektriksiz kaldık. DEDAŞ yetkililerine yalvardım param yok çocuklarım engelli dedim. Onlar da bana bir şey yapamayacaklarını borcu en fazla taksit yapabileceklerini söylediler. Bir hayır sahibi bir kısmını yatırınca açıldı. Ama yarın yine gelip kesecekler. Benin 4 çocuğumda engelli ama 2’sinin raporu var. Onların bakım ücretiyle evin kirasını ödüyorum. Diğer 2 çocuğum da zihinsel engelli.. Okuldaki öğretmenleri onlara da rapor almamı istedi ama ben doktora götürüp rapor alamadım" dedi.

Haberin Devamı

'ÇOCUKLARIM AÇ'

Bazı günler çocuklarının hiçbir şey yemeden aç yattığını söyleyen Bahar Atakan, "Bazen ekmek alacak paramız bile olmuyor. Çocuklarım aç yatıyor, ertesi gün okula da aç olarak gidiyorlar. Ben zaman zaman çıkıp dileniyorum. Aldığım paralarla bir kaç parça yiyecek alıp karınlarını doyurmaya çalışıyorum. Çocuklarım engelli olduğu için evde onları tek başına bırakamıyorum. Ne yapacağımı şaşırdım. Çocuklarım aç, evde yakacak, yiyeceğimiz yok. Yetkililerden yardım etmelerini istiyorum" dedi.

'LÜTFEN BİZE YARDIM ETSİNLER'

Evde annesi ile engelli kardeşlerine destek olan Gülseren Kantik, büyük bir çaresizlik yaşadıklarını ve bazı günler ağızlarına lokma bile kayamadıklarını anlattı. Kantik, "Ben halimize, kardeşlerime bakınca çok acıyorum. Bizi bu yaşa annem getirdi. Babam bize bakmıyordu annemde ondan boşandı. Nerede olduğunu bile bilmiyoruz. Biz açız, hiçbir şey yok. Annem gidip bir saat dilenip topladığını getiriyor. Kardeşlerim engelli onları evde tek başlarına bırakamıyoruz. Evde ne eşyamız, yatağımız, yorganımız, hiçbir şeyimiz yok. Geceleri çok soğuk oluyor, sobaya atacak yakacağımız yok. Annemin aldığı birkaç parçayla idare edeceğiz. Ama onlar da bitince biz soğuktan donarız. Şu anda yiyecek bir lokma ekmeğimiz yok, bakın saat kaç olmuş biz daha kahvaltı bile yapmadık. Dolabımız bomboş. Lütfen bize insaniyet namına yardım etsinler. Sayın Cumhurbaşkanı ve yeni Başbakanımıza sesleniyorum bir lokma yiyecek ekmeğimiz yok bize yardım edin" diye konuştu.

Haberin Devamı

DHA