Gündem Bir hasta mahkum daha yaşamını yitirdi

Bir hasta mahkum daha yaşamını yitirdi

Paylaş
Bir hasta mahkum daha yaşamını yitirdi

Komünist Parti-İnşa Örgütü davasında müebbet hapis cezasına mahkûm edilen ve 18 yıldır cezaevinde olan Mehmet Canpolat yaşamını yitirdi

Beyninde tümör bulunan ve aynı zamanda KOAH hastası olan Mehmet Canpolat’ın avuktalarının 11 ay önceki infaz erteleme talebi, ağırlaşan hastalığına karşın bir türlü karara bağlanamamıştı.

Haberin Devamı

Kocaeli Cumhuriyet Başsavcılığı İnfaz Bürosu, Canpolat’ın tahliyesini değerlendirmek için Adli Tıp’tan “hükümlünün hayatını yalnız idame ettirip ettiremeyeceği”nin bildirilmesini istedi.

Adli Tıp Kurumu ise “Hükümlünün hastane şartlarında yatırılarak infazına devam edilmesinin uygun olduğu, kişiye uygulanan operasyon notunun aslının, ameliyat öncesi ve sonrası kitleyi gösterir filmlerinin, akciğer kanseri öyküsü bulunup bulunmadığı konusunda düzenlenecek raporun, kesin tanısı konularak, bundan sonraki süreçte uygulanması planlanan tedavi yöntemi konusunda düzenlenecek raporun teminen gönderilmesi sonrasında, sorulan hususlar açısından değerlendirilerek mütalaa düzenlenebileceği oybirliğiyle mütalaa olunur” raporu vermişti. Savcılık da eksik belgelerin temin edilerek Adli Tıp’a gönderilmesi için işlemlere başladı. İnfaz erteleme talebini bir türlü karara bağlamadı.

Haberin Devamı

Daha önce Savcının taktir yetkisini kullanmasını isteyen İnsan Hakları Derneği (İHD) Yönetim Kurulu ve Cezaevi Komisyonu üyesi Rahim Noz, Adli Tıp’ın eksik bilgiyle rapor düzenlediğini belirterek şöyle demişti:

“Canpolat, 12 gündür hiç tepki vermiyor. Sağlık dosyasını da biz elden savcıya iletmiştik. Son durumunu gösterir evraklar istenmeden rapor hazırlanmış. Adli Tıp’ın önüne gideceğiz, hesap soracağız. Herkes son günlerinin olduğunu biliyor, görüp vedalaşmak istiyor. Ama infaz erteleme süreci uzadıkça uzuyor, tahliye kararı çıktığında çok geç olacak.”

Evet tahliye kararı çıkmadı ve Noz'un dediği gibi çok geç oldu. Görme yetisini de yitiren Mehmet Canpolat, 40 gün önce hastaneye kaldırıldı ama artık çok geçti. Canpolat, Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yaşama veda etti.