Gündem Bir numara Çetin Doğan

Bir numara Çetin Doğan

Paylaş
Bir numara Çetin Doğan

Balyoz Darbe Planı' ile ilgili açılan soruşturmada 28 kişi tutuklanmış, bunların 26'sı serbest bırakılmıştı. Hazırlanan 800 sayfalık iddianameye göre tutuksuz yargılanan emekli Org. Çetin Doğan bir numaralı şüpheli

15 günde karar verilecek

Haberin Devamı

Hükümeti devirmek için 2003’te 1. Ordu’da hazırlandığı iddia edilen ‘Balyoz Darbe Planı’ adlı belge ile ilgili soruşturma dün tamamlandı. 6 aylık soruşturma sonunda hazırlanan 800 sayfalık Balyoz İddianamesi, İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi. İddianamede 196 şüpheli yer alıyor.

1. Ordu Komutanı emekli Org. Çetin Doğan’ın ‘bir numaralı şüpheli’ olarak yer aldığı iddianamede eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Org. Halil İbrahim Fırtına ve eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek’in isimleri de ‘şüpheli’ olarak geçiyor. Eski Genelkurmay Başkanı emekli Org. Hilmi Özkök’ün “Balyoz davasında muhatap odur” dediği eski Kara Kuvvetleri Komutanı emekli Org. Aytaç Yalman ise iddianamede ‘şüpheli’ olarak yer almadı.

Haberin Devamı

Mahkeme, 15 gün içerisinde iddianamenin kabulüne ya da eksiklik görmesi halinde bunların düzeltilmesi için iadesine karar verecek.

Darbe iddiaları

İddiaya göre Balyoz Darbe Planı ‘Hazırlık’, ‘Harekat Ortamının Şekillendirilmesi’, ‘İcra’ ve ‘Yeniden Yapılanma’ adlı 4 aşamadan oluşuyor. Planın 162 subayın katılımıyla masaya yatırıldığı iddia ediliyor. Planın ‘Vazife’ başlıklı bölümünde iddiaya göre “Balyoz Komutanlığı derhal AK Parti’yi iktidardan uzaklaştırılacak ve mevcut irticai yapılanmayı şiddetle bertaraf ederek belirlenen kadroları iktidara getirip laik devlet otoritesini yeniden tesis edecektir” ifadesi yer alıyor.

Bir Türk jetinin Ege’de Yunan uçakları tarafından düşürülmesinin sağlanmasının ya da bu gerçekleşmediği takdirde bir pilotun Türk uçağını düşürmesinin planlandığı, oluşacak kaos ortamından sonra da askerlerin duruma müdahale edip darbe yapacağı iddia ediliyor. Ayrıca Fatih ve Beyazıt camilerine bombalı saldırılar yapılacağı, böylece kaos ortamı oluşturulacağı da öne sürülüyor.

Sadece 2 tutuklu var

Soruşturma kapsamında bugüne kadar 28 kişi tutuklanmıştı. Ayrıca 5 Aralık’ta Org. Fırtına ve Oramiral Örnek de soruşturma ile ilgili ifade vermişti. Aralarında emekli orgeneraller Çetin Doğan ve Şükrü Sarıışık’ın da bulunduğu 26 kişi serbest bırakılmıştı. Soruşturma kapsamında sadece Albay Cengiz Köylü ve emekli Albay Kubilay Aktaş tutuklu olarak kalmıştı.

Haberin Devamı