Gündem Birecik nerede? Kelaynak kuşlarıyla ünlü Birecik ilçesi nerededir?

Birecik nerede? Kelaynak kuşlarıyla ünlü Birecik ilçesi nerededir?

Paylaş
Birecik nerede? Kelaynak kuşlarıyla ünlü Birecik ilçesi nerededir?

Saat 12.30'da başlayacak Hadi bilgi yarışmasında ipucu sorusu geldi. Instagram hesabından yarışmacılara 'Fotoğraftaki kelaynak kuşunu çok fazla görmesek de adını duymuşuzdur. Nesli tükenmekte olan bir kuş türü. Peki Hadiciler kelaynak kuşlarıyla ünlü Birecik ilçesini duymuş muydunuz?' diye soruldu.

Hadi'nin bugünkü ipucu sorusu yarışmasevelerle paylaşıldı. Instagram hesabından verilen soru şu şekildeydi: ' Fotoğraftaki kelaynak kuşunu çok fazla görmesek de adını duymuşuzdur. Nesli tükenmekte olan bir kuş türü. Peki Hadiciler kelaynak kuşlarıyla ünlü Birecik ilçesini duymuş muydunuz?'

Haberin Devamı

Bu ipucu sorusu sonrası "Kelaynak kuşlarıyla ünlü Birecik nerede?" diye aratılmaya başlandı.

BİRECİK NEREDE?

Nesli tükenmekte olan kelaynak kuşları, tarihi kalesi ve birbirinden lezzetli yemekleriyle yerli ve yabancı ziyaretçilerden ilgi odağı olan Birecik, Şanlıurfa'nın bir ilçesidir. Fırat Nehri kıyısında yer alan ilçe, nehir sayesinde adeta sahil kasabalarını andırıyor.

Şanlıurfa'nın Birecik ilçesinde 1977'de kurulan Kelaynak Üretme İstasyonu'ndaki kuşların çoğalması amacıyla çalışmalar aralıksız sürdürülüyor. Üreme döneminin başladığı bahar aylarında Fırat Nehri kıyısındaki doğal yaşam alanlarına salınan kelaynaklar, göç mevsimi geldiğinde tekrar kafeslere alınıyor.

İstasyonda yağsız kıyma, haşlanmış yumurta, rendelenmiş havuç, tavuk yemi ve tuzsuz peynirin de aralarında bulunduğu özel menüyle beslenen kelaynaklar, bölgede halk tarafından "bereketin sembolü" olarak nitelendiriliyor

Haberin Devamı

KELAYNAK KUŞU

Kelaynak, kayalık veya yarı çöl kurak yaşam alanlarında bulunan iri yapılı, suda veya çamurda yürüyen ince uzun kıvrık gagalı, 70–80 cm uzunluğunda, 120–135 cm kanat genişliğinde bir kuş türüdür.