Antalya Bisiklet sürücülerinden bisiklet yolu tepkisi

Bisiklet sürücülerinden bisiklet yolu tepkisi

Paylaş
Bisiklet sürücülerinden bisiklet yolu tepkisi

Bisiklet sürücülerinden bisiklet yolu tepkisi

Semih ERSÖLER/ANTALYA, (DHA) - ANTALYA Bisiklet Derneği Genel Sekreteri Alpaslan Coşkunoğlu, bisiklet sürücülerinin trafikte yaşadığı sorunlara değindi. Coşkunoğlu, “Bisikletlilerin en fazla şikayetçi olduğu konu, bisiklet yollarında bulunan motorlu taşıtlar. Karayollarında olduğu gibi bisiklet yollarında trafik denetimi olmalı" dedi.
Alpaslan Coşkunoğlu, 3 Haziran Dünya Bisiklet Günü dolayısıyla açıklama yaptı. Coşkunoğlu, Birleşmiş Milletler tarafından 2018 yılında ilan edilerek her yıl kutlanmaya başlanan Bisiklet Günü'nde, bisikletlilerin özellikle trafikte yaşadığı sorunlara dikkati çekti. Coşkunoğlu, Antalya'da bisikletle ulaşım için yatırımların yeteri hızda yapılmadığını, hatta bazı yolların bisikletli ulaşımı için ciddi tehlike arz ettiğini belirtti.
Pandemi sürecinde birçok kişinin ulaşım için bisiklete yöneldiğini söyleyen Coşkunoğlu, “Havaların ısınması ile birlikte artan bisikletli trafiği beraberinde talep ve şikayetleri de artırıyor. Bisikletlilerin en fazla şikayetçi olduğu konu ise bisiklet yollarında bulunan motorlu taşıtlar. Karayollarında olduğu gibi bisiklet yollarında trafik denetimi olmalı. Bu denetimlerde ellerini gidondan bırakan bisikletliler de uyarılmalı, bisiklet yollarına giren motosikletlerin de bisiklet yolundan tahliyesi sağlanmalı" dedi.
Karayolları Trafik Kanunu'na göre 11 yaşını dolduran her bireyin bireysel olarak bisikletine binerek trafiğe çıkabileceğini belirten Coşkunoğlu, “Bu şartlarda 12 yaşındaki gençlerimiz, yanında velisi bulunmadan karayollarına çıkabilir ve bisiklet sürebilir. Bu konuda ortaokullarda beden eğitimi derslerinde bisiklet eğitimi verilmesi gerekiyor. Yaz tatilinin gelmesi ve havaların ısınmasıyla çocuklarımız gençlerimiz bisikletleri ile gezmek isteyecek. Mahalle ve sokaklarından dışarı çıktıklarında trafik eğitimleri yetersiz olduğu için kazaya davetiye çıkaracaklardır. Mili Eğitim Bakanlığı'nın sadece yaya olarak vermiş olduğu trafik derslerinin yanı sıra bisikletli ulaşımda gerekli kuralları da müfredata eklemesi gerekiyor" diye konuştu.
Bisikletin her yaştan kullanıcıya hitap ettiğini söyleyen Coşkunoğlu, “Bugün cadde ve sokaklarımıza baktığımızda 60 yaşında çarşıya inen amcamız da, 15 yaşında okuluna giden kardeşimiz de bisiklet kullanabiliyor. Küçük büyük demeden her ilimizde ciddi trafik sorunları var. Akşam evine dönmek isteyen araç sürücüleri kilometrelerce kuyruk oluşturuyor. Işıklarda beklerken geçen zamanlar, harcanan yakıtlar, aslında hepsi bizler için büyük kayıp. Oysa ki bisikletle ulaşım çok daha hızlı ve rahat. Üstelik park sorunu da yaşanmıyor. Bir AVM'ye gitmek istediğinizde yerin 3 kat altında park yeri bulduktan sonra 3 kat yukarı çıkıp ulaşabiliyorsunuz ama bisikletle kapısına kadar gidip anında içeri girebiliyorsunuz. Bu sadece basit bir örnek. Gelişmiş ülkelerde bisiklet çocuklara verilen hediye değil, ulaşım için kullanılan bir taşıt. Temiz bir dünya ve sağlıklı bir toplum için artık bu taşıtın herkes tarafından kullanılıyor olması lazım" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI

Haberin Devamı