Gündem Bitki hırsızı İspanyollar Türkiye'yi talan etmiş

Bitki hırsızı İspanyollar Türkiye'yi talan etmiş

Paylaş
Bitki hırsızı İspanyollar Türkiye'yi talan etmiş

Türkiye'nin pek çok ilini gezip 'endemik ve nesli tükenmekte olan bitkileri' çalan iki İspanyol öğrenci yakalandı

Önce Artvin’de bitki çalan Hollandalılar yakalandı. Daha sonra ise Erzurum’un ünlü ters lalesinin kalan son soğanlarını da çalan yine Hollandalı araştırmacılar Kapkule Gümrük Kapası’nda yakalandı. Her iki olayda da yakalananlar serbest bırakılırken sadece Türkiye’de yetişen endemik bitki ve tohumlara ise el konuldu. Bitki hırsızlığının sonuncusu ise Karabük’te yakalandı. Ancak bu sefer hırsızlar sadece topladıkları bitkileri kaptırmakla kurtulamadı. İl Çevre ve Orman Müdürlüğü bu sefer hırsızlara 113 bin 960 TL para cezası kesti.

Karabük İl Çevre ve Orman müdürü Ahmet Işık, merkeze bağlı Saitler Köyü sakinleri, ormanlık alanda bitki toplayan kişileri jandarmaya bildirmesiyle olayın ortaya çıktığını söyledi: “İhbar üzerine jandarma yaptığı inceleme İspanya’daki Sevilla Üniversitesi doktora öğrencisi Ruiz Martin (32) ve Penalver Duque’nun bitki topladğını tespit etti. Üzerlerinde ve araçlarında yapılan aramada 25 farklı kentte toplanan 61 farklı endemik bitki tespit edildi. Bitkilere el konarak toplam 113 bin 960 lira para cezası verildi. Müdürlük olarak 25 kenti toplanan bitkiler konusunda uyaracağız, onların da ceza kesme yetkisi var. İspanyolların poşetlerinde endemik türler dediğimiz ülkemize özgü ve nesli tükenen bitki türleri var.”

TEBDİLİ KIYAFET

Çukurova Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Atabay Düzenli, Türkiye’de yaklaşık 3 bin 500 endemik bitki olduğunu ve 6 günde bir yeni endemik bitki keşfedildiğini söyledi. Türkiye’deki endemik bitki sayısının Avrupa kıtasıyla eş değer olduğunu söyleyen Prof. Dr. düzenli, bu tablonunun Türkiye’yi çekim merkezi haline getirdiğini belirtti: ”Bu adamlar hangi bitkiyi nerede bulacaklarını çok iyi biliyorlar. Eğer tohum ve yaprak kaçıracaklarsa havayolunu tercih ediyorlar. Zaten bizim insanımız da misafir perver olduğu için bunlara yardım ediyorlar. Hatta bitkileri elleri ile getiriyorlar. Yabancılar soğan ya da hayvan kaçıracaklarsa bu sefer kendi araçları ile geliyorlar. Bunlarda özel bölüm oluyor ve gümrükten böyle çıkartıyorlar.”

İZİN ALMALARI ŞART

1983 ve 1988 yıllarında yayımlanan iki kararname ile yabancıların doğadan bitki toplamaları izne bağlandı. Yabancı bilim insanları, Dışişleri Bakanlığı izni ve bir üniversitedeki ilgili akademisyenlerin gözetimi ve iş birliğiyle belirli sayıda örneği ülkesine götürebiliyor.