Ekonomi Black Friday indiriminde yem olmayın!

Black Friday indiriminde yem olmayın!

Paylaş
Black Friday indiriminde yem olmayın!

Alışveriş çılgınlığının başlamasına sayılı günler kaldı. 23 Kasım ve 26 Kasım tarihlerindeki Black Friday ve Siber Pazartesi indirimleri tüketicilerin yüzünü güldürecek. Ancak ucuza alayım derken indirimde yem olmayın! İşte dikkat etmeniz gerek püf noktaları... Hülya Çaylak'ın haberi...

Kasım ayına özel Black Friday (23 Kasım) ve ‘Siber Pazartesi’ (26 Kasım) indirimlerini tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de birçok vatandaş merakla bekliyor. Çünkü yüzde 40’lara varan indirimlerden herkes faydalanmak istiyor. Bu durumu fırsat bilen dolandırıcılar ise sahte internet siteleri üzerinden yaydıkları mesajlarla vatandaşları kandırmak için harekete geçti.

Haberin Devamı

KOPYALIYORLAR

Büyük markaların dahil olduğu indirim günleri kapsamında alışveriş yapacak vatandaşları tuzaklarına çekmek isteyen dolandırıcılar, markaların gerçek internet sitelerini birebir kopyaladı. Bununla da yetinmeyen sahtekarlar, tüketicilere kısa mesaj atarak, ‘hediye çeki/kuponu’ verdiklerini söyledi. Bu dolandırıcılığın mağdurları arasında çok büyük marketler de var.

TIKLAMAYIN

Market müşterilerine mesaj atan dolandırıcılar, vatandaşları sahte bir internet sitesine yönlendiriyor. Siteye girildiğinde ise ‘Black Friday onuruna, 950 TL değerinde ücretsiz kupon sunuyoruz” yazısıyla karşılaşılıyor. Hiçbir şeyden habersiz vatandaş ise hediye çeki kazandığı düşüncesiyle sahte sitede karşılaştığı sekmeleri tıklayarak dolandırıcılık kurbanı oluyor.

Haberin Devamı

ALTYAPI YETERSİZ

Tüketici Hukuku Enstitüsü Başkanı Avukat Hakan Tokbaş da alışveriş yaparken internet sitesinde sorunlar oluşmasına karşı tüketicileri uyardı. Altyapı yetersizliği nedeniyle bazı sitelerde teknik sorunlar yaşanabildiğini belirten Tokbaş, “Bu durumda sitede satış yapacak olan mağaza sahiplerinin ve tüketicilerin kayıpları oluşabilir. Bunlara karşı hazırlıklı olunmalı” dedi.

BUNU OKUYUN ÖNLEMİNİZİ ALIN

● Her telefondan ve her e-mail’den şüphelenin.

● İnternet sitesinin gerçekliğinden şüphe ettiyseniz siteyi ‘arama motoru’ndan örneğin ‘google’dan aratın.

● İnternet sitesinin adres çubuğunda kilit işaretinin olmasına dikkat edin.

● Sitenin telefon ve adres gibi iletişim bilgilerini kontrol edin.

● ‘Hediye, indirim, kupon’ adıyla gelen mesajları farklı kanallardan teyit edin.

● Ekstra indirimlere kanmayın. 1000 TL’lik bir mal 100 TL’ye satılmaz.

● İnternetten alışverişte mutlaka ‘sanal kart’ tercih edin.

● Şüphelendiğinizde hemen ‘155 Polis İmdat’ı arayın.

● Dolandırılırsanız Cumhuriyet Başsavcılığı'na müracaat edin.