Bilim - Teknoloji BlackBerry Z10 ve BlackBerry Q10 tanıtıldı!
Paylaş
BlackBerry Z10 ve BlackBerry Q10 tanıtıldı!

Uzun zamandır beklenen işletim sistemi ve 2 yeni cep canavarı nihayet ortaya çıktı!

Bugünden itibaren BlackBerry olarak anacağımız RIM, uzun zamandır beklenen BlackBerry 10 işletim sistemli ceplerini tanıttı. BlackBerry'nin iki yeni cebinden Z10 tam boyutlu bir dokunmatik ekrana sahipken Q10, BlackBerry'nin bir simgesi haline gelen fiziksel klavyeyle geliyor.

Haberin Devamı

4.2 inç'lik normal boyutta bir dokunmatik ekrana sahip, daha önceden sızıntılar yoluyla tanıştığımız BlackBerry Z10, 1280x769 gibi iyi bir çözünürlük sunuyor (piksel yoğunluğu 356 ppi). Çift çekirdekli, üreticisi henüz açıklanmayan bir işlemciye sahip telefon, 2GB'lık geniş bir RAM'e ve 16GB'lık depolama alanına sahip. Siyah ve beyaz renk seçenekleriyle satışa çıkacak cihazın depolama alanı, en fazla 32GB'lık bir microSD kartla toplam 48GB'a ulaşabiliyor.

BlackBerry Z10'un kamera özelliklerine geldiğimizde ise cihaz arka tarafında 8 megapiksellik, 1080p video kaydedebilen bir kameraya sahip. Ön taraftaki 2 megapiksellik kamera ise 720p çözünürlüğünde videolu konferansa izin veriyor.

Z10 akıllı ceplerde standart halini alan pusula, ivmeölçer, denge çarkı, ışık sensörleri, BlueTooth 4.0 gibi donanımları da üzerinde bulunduruyor.

Haberin Devamı

Cihazın ABD'de satışa çıkacağı tarih Mart. Yeni BlackBerry'lerin ve BlackBerry 10'un Türkiye tanıtımı ise 19 Şubat tarihinde yapılacak.


Fiziksel klavyeli BlackBerry Q10'da neler var?

Fiziksel klavyeli BlackBerry Q10'da neler var?

Bir zamanların klavyeli ceplerinin en önemli isimlerinden RIM, Q10 ile QWERTY ceplerin ölmediğini kanıtlamak istiyor.

720x720 çözünürlüğünde kare ekrana sahip telefon, çift çekirdekli 1.5GHz işlemciye ve 2GB RAM'e sahip. Tanıtımda cihazın arayüz performansının oldukça iyi göründüğünü söyleyelim.

Cihazın şekli BlackBerry Bold 9900'e oldukça benziyor, ancak klavyesi biraz daha geniş ve şekli biraz daha düz. Tuş sırası değişmemiş olsa da eskisi kadar parlak değiller ve daha kolay yazı yazmanızı sağlamayı amaçlıyorlar.

Q10'un dokunmatik ekranı, BlackBerry 10'un yeni hareketlerini rahatlıkla gerçekleştirmenize izin veriyor.

Yeni BlackBerry Q10'u RIM'in tanıtım videosunda daha yakından tanıyabilirsiniz!


BlackBerry OS 10 neler sunuyor?

BlackBerry 10 sağlam ve güvenilir bir platform olmanın yanı sıra, oldukça duyarlı bir işletim sistemi. Yeni işletim sisteminin modern tasarımı ve harekete duyarlı arayüzü ile kullanıcının cihaz özelliklerini kolayca keşfetmesini sağlıyor.

İşinizi kolaylaştırmak ve sizi anlamak için tasarlanan BlackBerry 10, aşağıda belirtilen özellikleri aracılığıyla sizin çalışma ve paylaşma alışkanlıklarınızı desteklemek, öğrenmek ve uyum sağlamak için tasarlanmış bir platform.

Haberin Devamı

İşte BlackBerry 10'un ilk bakışta öne çıkan belli başlı özellikleri:

  • BlackBerry Hub (BlackBerry Merkezi), BBM mesajlarınız ve sosyal hesaplarınıza dair bildirimler de dahil olmak üzere kişisel ya da işe dair tüm iletişiminizi tek bir yerden yönetmenizi sağlayan ve "" özelliği ile sizin için önemli olan her şeye tek bir parmak hareketi ile göz atmanızı sağlayan bir iletişim merkezi.
  • BlackBerry Flow (Akış), telefonda rahat ve etkili bir biçimde çalışmanızı sağlamak amacıyla kullandığınız tüm özellik ve uygulamaların aynı anda birbiri ile uyumluluk içerisinde çalışmasını sağlayan bir özellik. Örneğin, katılacağınız toplantıdaki kişilerin üstüne tıklayarak Twitter'da en son ne yazdığına ya da LinkedIn profillerine tek bir dokunuşla kolayca göz atabiliyorsunuz.
  • Daha hızlı ve hatasız yazabilmeniz için kendini size adapte eden, hangi kelimeleri nasıl kullandığınızı anlayıp onları size öneren bir klavye.
  • Yakınlarınız ile istediğiniz zaman istediğiniz şeyi paylaşma imkanı sunan BBM (BlackBerry Messenger). BlackBerry 10'da sunulan yeni BBM, görüntülü konuşma ve ekranınızı başka bir BlackBerry 10 kullanıcısı ile paylaşma imkanı sağlıyor.
  • TimeShift (Zaman Kaydırma) özelliği, kalabalık bir grup fotoğrafındaki herkesi gözleri açık ve gülümserken fotoğraflayabilmenizi sağlayan bir kamera özelliği. Story Maker ise (Hikaye Yaratıcısı), fotoğrafları ve videoları, müzik ve çeşitli efektler ile harmanlayarak HD kalitesinde bir film yaratma ve onu hemen paylaşma imkanı sağlıyor.
  • BlackBerry Remember (Hatırlatma), hatırlatma notları, görevler ve çok daha fazlasını tek bir deneyimde birleştiriyor. Bir fikir ya da projeye dair akıllı telefonunuzda bulunan tüm verileri düzenleme ve yönetmenin yanı sıra web sitesi, e-mail, fotoğraf, metin ve dosyaları biriktirme imkanı sunuyor ve bunun sonucunda, bir yapılacaklar listesi formatında, çeşitli görevler ve bu görevlere zamanlamalar atamanızı mümkün kılarak söz konusu projeye dair gelişim sürecinizi takip etmenizi sağlıyor.
  • Platformla birlikte gelen Microsoft Exchange ActiveSync desteği sayesinde, şirketinizde ActiveSync kullanan diğer cihazlar ile birlikte BlackBerry 10 cihazınızı da yönetebilir ya da başka bir cihaza bağlayabilirsiniz.
  • Müzik ve video kataloğu BlackBerry World, 70.000 BlackBerry 10 uygulamasının yanı sıra DVD'sinin çıktığı gün mağazada yerlerini alan filmlerden oluşan bir arşiv de sunuyor. Buna ek olarak, Facebook, Twitter, LinkedIn ve Foursquare uygulamaları cihazla birlikte geliyor ve BlackBerry 10 kullanıcıları bunların yanı sıra dünyaca ünlü diğer uygulamalara da ulaşabiliyor.

Kaynak: CHIP Online