Dünya BM: Gerilimi tırmandırmayın

BM: Gerilimi tırmandırmayın

Paylaş
BM: Gerilimi tırmandırmayın

Genel sekreter Moon, Rusya Federasyonu'na gerilimi tırmandıracak eylemlerden kaçınmasını önerirken, yapıcı ve barışçı girişimlerde bulunması çağrısında bulundu

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-Moon basın toplantısı düzenledi. Moon, Rusya Federasyonu'na gerilimi tırmandıracak eylemlerden kaçınmasını önerirken, yapıcı ve barışçı girişimlerde bulunması çağrısında bulundu.

BM İnsan Hakları Konseyi'nin 25'inci oturumunun açılışına katıldıktan sonra basın toplantısı düzenleyen Moon, Ukrayna'nın bağımsızlığı, özgürlüğü ve toprak bütünlüğünü korumasının çok önemli olduğunu ifade etti. Ülkedeki tansiyonun görüşmeler yoluyla düşünülmesi gerektiğini vurgulayan Genel Sekreter, Cenevre'de bulunan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile görüşeceğini de söyledi. Moon, "Rusya Federasyonu'na gerilimi daha da tırmandıracak eylemlerden kaçınmasını, yapıcı ve barışçı girişimlerde bulunması çağrısında bulunuyorum" dedi.

BM Gernel Sekreteri Ban Ki Moon, Ukrayna otoritelerine de, bugün ülkeyi ziyaret etmekte olan BM Genel Sekreter Yardımcısı Jan Eliasson yoluyla aynı mesajı yolladığını da ifade etti.

BM ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi El-Ahdar el-İbrahimi ile dün Suriye konusunu görüştüğünü belirten Moon, bu soruna bulunabilecek tek çözümün ise müzakerelerle olabileceğini söyledi. Moon, Suriye konusunda "Tarafları Cenevre'de tekrar müzakere masasına oturtmaya kararlıyız" dedi.

Üçüncü tur barış görüşmelerinin ne zaman yapılabileceği yönündeki soru üzerine Moon, bu konuda belirli bir tarih bulunmadığını söyledi. Moon, İbrahimi'nin temaslarına devam edeceğini ve haftaya New York'a gideceğini de bildirdi.

Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki gelişmelere de değinen Moon, BM'nin Orta Afrika Cumhuriyeti'ne yardım yapma taahhüdüne tamamıyla bağlı olduğunu da kaydetti.

Zafer ATAMER/CENEVRE, (DHA)

Haberin Devamı