Dünya BM'yi sarsan tecavüz ve cinayet iddiaları

BM'yi sarsan tecavüz ve cinayet iddiaları

Paylaş
BM'yi sarsan tecavüz ve cinayet iddiaları

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Orta Afrika Cumhuriyeti'nde görev yapan barış gücü askerlerinin bir genç kıza tecavüz ettiği ve iki kişiyi de öldürdüğü iddialarından büyük üzüntü ve hayal kırıklığı duyduğunu açıkladı

BM Genel Sekreteri’nin Sözcüsü Stephane Dujarric, Ban’ın son dönemde Orta Afrika Cumhuriyeti’ndeki BM Misyonu (MINUSCA) ile ilgili ortaya atılan iddialardan dolayı "kişisel olarak büyük üzüntü duyduğunu ve hayal kırıklığı yaşadığını" söyledi.

Haberin Devamı

Dujarric, "Bu tür suistimallerin asla hoş görülmemesi, her iddianın ciddiye alınıp kararlı ve kapsamlı bir şekilde soruşturulması gerektiğinin altını bir kez daha çizmek istiyoruz" diye konuştu.

Uluslararası Af Örgütü, dün yayımladığı raporda, 2-3 Ağustos’ta başkent Bangui’nin PK5 mahallesinde düzenlenen operasyon sırasında bir barış gücü askerinin, arama yaptığı evin banyosunda saklanan 12 yaşındaki bir kıza tecavüz ettiğini ileri sürmüştü.

Genç kız ve ailesiyle yapılan mülakatlara da yer verilen raporda askerlerin, sivillere rastgele ateş açması sonucu 61 yaşındaki bir kişiyle, 16 yaşındaki oğlunun evleri önünde öldürüldüğü iddia edilmişti.

MINUSCA, iddialar hakkında soruşturma başlattı.

Orta Afrika Cumhuriyeti’nde geçen yıl da bazı Fransız askerleri, çocuk istismarıyla suçlanmış, BM ve Fransa’nın suçlamaları ele alış tarzı tepkilere neden olmuştu. Tepkiler üzerine BM Genel Sekreteri Ban, bu tür sorunların ele alınış biçimine ilişkin sorunların tespit edilmesi için bağımsız bir panel görevlendirmişti.

Haberin Devamı

BM, 19 Haziran’da da başkent Bangui’deki barış gücü personelinin sokak çocuklarına cinsel istismarda bulunduklarına yönelik şikayet aldıklarını açıklamıştı.

AA