Beden Sağlığı Böbrek hastalığına yol açan 6 risk faktörü

Böbrek hastalığına yol açan 6 risk faktörü

Paylaş
Böbrek hastalığına yol açan 6 risk faktörü

Kronik böbrek hastalarının yaklaşık yüzde 40’ını şeker hastaları, yüzde 30’unu da hipertansiyon hastaları oluşturuyor. Kronik böbrek yetmezliği için risk altındaki kişilere yönelik düzenli tarama ve etkin tedavi ile hastalığın ilerlemesi önlenebiliyor. Böbrek yetmezliğinin her yaşta ve cinsiyette oluşabildiği bilinse de özellikle 40 yaşından sonra ve kadınlarda daha sık görülüyor

Kronik böbrek yetmezliği, böbreğin süzme fonksiyonlarındaki ilerleyici azalma olarak tanımlanıyor. Hastalık sıklıkla sinsi seyrettiği için hastalığın toplumda görülme sıklığı ve yaygınlığı artıyor. Düzenli tarama yapılmadıkça erken evrelerde teşhisi zor ve 10 kronik böbrek hastasından sadece biri hastalığın farkında. Farkındalığının ve erken tanısının düşük olması nedeniyl hastalığın sıklıkla son dönem böbrek yetmezliği evresine ilerlediğini belirten Üroloji Uzmanı Op. Dr. Egemen İşgören, 8 Mart Dünya Böbrek Günü öncesinde böbrek sağlığını tehdit eden faktörlere dikkat çekti ve böbrek sağlığı için yapılması gerekenleri şöyle aktardı:

GECELERİ ÇOK SIK İDRARA ÇIKIYORSANIZ…

“Hastalık gece idrara çıkma sıklığındaki artışla kendini gösterebilir. Gece bir seferden daha fazla idrara çıkan hastaların böbrek fonksiyon testlerini yaptırması erken tanıda önemlidir. Ödem, tansiyon kontrolünde zorlaşma, idrarda köpüklenme, idrarda mikroskopik ya da gözle görülür kanama veya protein kaçağının olması gibi durumlar diğer belirtiler arasında yer almaktadır. Son dönem böbrek yetmezliğine ulaşmış hastalarda iştahsızlık, bulantı, kusma, kaşıntı, kramp, halsizlik gibi şikayetler görülebilir.

KRONİK BÖBREK HASTALIĞI İÇİN EN YÜKSEK RİSK FAKTÖRLERİ

Şeker hastalığı.
Tansiyon yüksekliği.
Kalp-damar hastalıkları.
Obezite.
İleri yaş.
Ailede böbrek hastalığı varlığı.

DÜZENLİ KONTROLLER ÖNEMLİ

Hipertansiyon ve şeker hastalarının kronik böbrek hastalığına yakalanma riskleri yüksektir. Bu nedenle bu hastaların böbrek fonksiyonlarının daha yakından takip edilmesi önemlidir. Hiçbir şikayetleri olmasa da en az 6 aylık periyotlar ile böbrek fonksiyonlarına bakılmalıdır. Ayrıca böbreğin kistik hastalıkları, kronik ve tekrarlayan böbrek enfeksiyonları, idrar yollarına ait kaçaklar, böbrek taş hastalıkları, özellikle romatizmal ya da ağrı kesici ilaçların uzun süreli kullanımları gibi durumlar, böbrek hastalığına yakalanma riskini artırabilir.

KOLAYCA TEŞHİS EDİLEBİLİR

Kronik böbrek hastalığı basit ve ucuz kan ve idrar testleri ile kolayca teşhis edilebilir. Erken evrede saptandığında hem kronik böbrek hastalığına özgü genel önlemler, hem de altta yatan veya eşlik eden hastalıklara yönelik tedavi yaklaşımları ile ilerlemesi engellenebilir veya geciktirilebilir. Üstelik riskli bireylere yönelik etkin tarama ve tedavi ile hastalığın gelişimi önlenebilir.

BÖBREK SAĞLIĞI İÇİN BUNLARA DİKKAT!

1-Düzenli egzersiz yapın.
2-Sağlıklı beslenin ve ideal vücut ağırlığınızı koruyun.
3-Tuzu azaltın.
4-Günde ortalama 2-2,5 litre su tüketin.
5-Sigara kullanmayın.
6-Aşırı alkol tüketiminden kaçının.
7-Gereksiz yere ağrı kesici ve antibiyotik kullanmayın.
8-Taş ve idrar yolu enfeksiyonlarının nedenini öğrenin.
9-Kan basıncınızı takip edin.
10-Kan şekerinizi belirli aralıklarla kontrol ettirin.
11-Magnezyum içeren besinler tüketin.
12-Gazlı ve şekerli içeceklerden uzak durun.
13-Kafein kullanımını belirli bir miktarda tutun.
14-İdrarı mesanede tutmaktan kaçının.
15-Lahana, karnabahar, kırmızıbiber, sarımsak, soğan, elma, kızılcık, yaban mersini, ahududu, çilek, kiraz, kara üzüm, yumurta beyazı, balık ve zeytinyağı tüketin."

Haberin Devamı