Sağlık Böceğin ısırdığı meyveyi alın

Böceğin ısırdığı meyveyi alın

Paylaş
Böceğin ısırdığı meyveyi alın

Uzmanlar, böcek ve benzeri organizmaların hormon ve zirai birikim seviyesi düşük meyve ve sebzeleri seçtiklerini, bu nedenle genelde alışverişte tercih edilmeyen böcek hasarlı meyve ve sebzelerin alınmasının doğru bir karar olacağını söylüyor

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Botanik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Asım Kadıoğlu, bitkinin belirli bir yerinden sentezlenen ve çok düşük dozlarda bitkinin büyüme ve gelişmesi üzerine etkili olan bitkisel hormonun uygulama dozunun ve zamanının bilinçli şekilde belirlenmesi gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

Hormonların çok düşük dozlarda etkili olduklarını belirten Kadıoğlu, "Hormonlar fazla miktarda kullanıldıklarında hem bitkiye hem de bitkiyi tüketenlere zarar verir. Bu nedenle hormon kullanımıyla ilgili üreticilerin daha fazla bilgilendirilmeleri gerekiyor" dedi.

Kadıoğlu, meyve ve sebzelerin hormonlu olup olmadığını veya toksik seviyede hormon biriktirdiğinin dış görünüşlerinden anlaşılamayacağını vurgulayarak, şunları kaydetti:

'BÖCEK HASARLI ÜRÜNLERİ TERCİH EDİN'

"Bitkilerin hormonlardan arındırılabilmesi için henüz etkili bir metot mevcut değil. Ürünün hormon içerip içermediği ancak gelişmiş laboratuvarlarda yapılacak analizler sonucunda anlaşılabilir. Herhangi bir böcek veya benzer organizmalar tarafından hasar oluşturulmuş meyve ve sebzelerin, hormon ve zirai ilaç birikim seviyeleri düşüktür. Bu bilinçle hareket edilmesini öneriyorum."

Haberin Devamı

Genelde alışverişte tercih edilmeyen böcek hasarlı meyve ve sebzelerin, aslında bir ön testten geçmiş olduklarına dikkati çeken Kadıoğlu, "Bu durumu gözönünde bulundurarak, tüketimde böcek hasarlı ürünleri tercih edebiliriz. Geleneksel olarak yetiştirilen meyve ve sebzeleri tüketmeye dikkat etmeliyiz" diye konuştu.

AA