Eğitim - Kariyer Boğaziçi, Türkiye’nin en iyi küresel üniversitesi seçildi

Boğaziçi, Türkiye’nin en iyi küresel üniversitesi seçildi

Paylaş
Boğaziçi, Türkiye’nin en iyi küresel üniversitesi seçildi

US News & World Report, 2019 yılı dünyanın en iyi üniversiteleri sıralamasını açıkladı. Boğaziçi Üniversitesi küresel sıralamada ise 234. olurken 58.3 skoruyla da Türkiye’nin en iyi üniversitesi seçildi

30 yıldan bu yana gerçekleşen ve araştırma ağırlıklı kriterlerden oluşturulan US World & News Report listesinde bu yıl Türkiye’den değerlemeye alınan 27 üniversite bulunuyor. Asya üniversiteleri arasında değerlemeye alınan 393 üniversite arasında 29. en iyi üniversite olarak sıralanan Boğaziçi Üniversitesi, dünyada fizik alanında 66. sırada yer aldı.

Haberin Devamı

75 ülkeden 1372 üniversitenin yer aldığı sıralamada en fazla sayıda yer alan ABD üniversitelerini; Çin (137), Japonya ve Birleşik Krallık (66) üniversiteleri izledi. Türkiye'den 27 üniversite sıralamada yer aldı.

Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Mehmed Özkan "Boğaziçi Üniversitesi bölgesel ve küresel anlamda üstün konumuyla bir araştırma üniversitesi olarak sıralamada Türkiye’den ilk sırada yer alarak başarılarına bir yenisini daha ekledi. Türkiye üniversiteleri geçen yıllara göre sıralamada gerilemiş olsa da ilk 250 içindeki yerini korudu. Önümüzdeki yıllarda ülkemizdeki ekonomik gelişmelere paralel olarak üniversitelerimizin bu listelerde daha üst basamaklara çıkacağını ümit ediyorum."

Haberin Devamı

DEĞERLENDİRME KRİTERLERİ NELER?

Clarivate Analytics INcites’ın analizleriyle belirlenen üniversitelerin öncelikli olarak araştırma performanslarına göre değerlendirildiği sıralamada kullanılan 12 değerlendirme ölçütü ve ağırlıkları şöyle:

Global araştırma saygınlığı (%12.5), bölgesel araştırma saygınlığı (%12.5), yayınlar(%10), kitaplar (%2.5), konferans bildirileri (%2.5), normalize edilmiş atıf etkisi (%10), toplam atıflar (%7.5), en çok atıf alanlar arasında %10’a giren yayın sayısı (%12.5), en çok atıf alanlar arasında %10’a giren yayın oranı (%10), uluslararası iş birlikleri (%5), uluslararası iş birlikleri sonucu çıkan yayınlar (%5), en çok atıf alanlar arasında %1’e giren yayın sayısı (%5) ve en çok atıf alanlar arasında %1’a giren yayın oranı (%5).