Gündem Bombaları bitince sonik patlamayla korkuttular!

Bombaları bitince sonik patlamayla korkuttular!

Paylaş
Bombaları bitince sonik patlamayla korkuttular!

Darbe girişiminin ana üssü Akıncı 4. Ana Jet Üssü'nde yaşananların detaylarına VATAN ulaştı. 27 savaş uçağı hazırlandı. İki grup savaş uçağı, ağır bir grup ise havadan havaya füzelerle yüklendi. Darbe ortaya çıkınca 7 uçak görevi reddetti. Mühimmat alamayan uçaklar sonik patlamalarla bombardıman etkisi yarattı

Kendilerine 'Yurtta Sulh Komitesi' adını vererek darbe girişiminde bulunan askerlerin üst olarak kullandıkları Ankara’daki Akıncı 4. Ana Jet Üst Komutanlığı’nda yaşananların detaylarına VATAN ulaştı. Askeri kaynaklardan edinilen bilgilere göre komutanlıkta hareketlilik sabah saatlerinde başladı.

Haberin Devamı

IŞİD diye havalandılar

Üstte konuşlandırılan 27 savaş uçağı üç grup halinde hazırlandı. Uçuş personeline harekatın detaylarının daha sonra verileceği belirtildi. Ancak, ‘Koalisyon güçleri ile birlikte Suriye’de IŞİD mevzilerinin bombalanacağı’ görevi olduğu yönünde hazırlıklar yapıldı. İki grup uçak havadan yere görev tanımı ile bombalarla yüklendi. Uçaklar hangarlara çekildi. Son grup uçaklar ise havadan havaya görev tanımı ile devriye ve kol uçuşu yapacakları görev tanımı ile füzelerle yüklendi.

Yedisi reddetti

Operasyon saati olarak 03.00 olarak bilinirken uçakların havalanması için ve ikmal için de yer personeli hazır bekletildi. Ancak darbe girişiminin erken saate çekilmesi ile birlikte ilk etapta havadan havaya görev tanımlı uçaklara kalk talimatı verildi. Havalanan pilotlara uçuşa kısa bir süre kala darbe yapıldığı ile bilgi verildi. 7 uçak pilotu görevi reddetti.

Haberin Devamı

Ve uçakların Ankara ve İstanbul üzerindeki uçuşlara katılmayarak üstlerinde kaldıkları öğrenildi.

Mühimmat alamadılar

Havadan havaya yapılan uçuşlarda Ankara ve İstanbul’da uçan f-16 ların alçak uçuş görevlerinin ardından ve Ankara Emniyet Müdürlüğü ve Gölbaşı’ndaki saldırıya katıldıkları belirtiliyor. Uçakların füzelerini buralara bıraktıktan sonra Akıncı üssüne döndükleri ancak darbe girişimini anlayan personelin uçaklara mühimmat vermedikleri ileri sürüldü. Mühimmatların olduğu bölümlerin darbeye direnen subay ve askerler tarafından işgal edilmesi üzerine piste inen uçakların mühimmat almadan havalandıkları belirtiliyor. Uçakların Ankara ve İstanbul’da sonik patlamalar ile bomba etkisi yapmalarının nedeni olarak da bu gelişmelerin olduğu öğrenildi.

Akıncı Üssü kullanılamasın diye bombalandı

141. Av Önleme Filosu (“Kurt”), 142. Av-Bombardıman Filosu (“Ceylan”) ve 143. F-16 Eğitim Filosu (“Öncel”) burada üslenmiştir. 141. Filo, esasen savunma amaçlıdır fakat saldırı gücüne de sahiptir. TUSAŞ-TAİ tarafından üretilen yeni uçaklar, daha gelişkin silahlara sahip oldukları için, önce 141. Filo’nun emrine verilir. Daha eski uçaklar ise 142. Filo’ya kaydırılır.[2] 141. Filo, 1954-1960 arası Eskişehir’de, sonra Akıncı’da üslenmiştir.

Haberin Devamı

141. 142. ve 143. filoların envanterlerinde halen aktif durumda, sırasıyla, 22[5], 12[6] ve 26[7] F-16 vardır. 142 ve 143. filolar, daha eski olan “blok 30” (1987-89 yapımı) F-16’lara sahiptir, 141. filo ise daha modern “blok 40” (1990-95 yapımı) F-16C/D uçaklarını kullanmaktadır.

Akıncı Üssü 16 Temmiz sabahı darbecilerin bir kez daha kullanmaması için bombalanarak kullanılmaz hale getirildi.