Ekonomi Borçlu vatandaş da 'konkordato' ilan edebilecek

Borçlu vatandaş da 'konkordato' ilan edebilecek

Paylaş
Borçlu vatandaş da 'konkordato' ilan edebilecek

Dört yıla kadar varan iflas ertelemelerin kötüye kullanılması, bu süre içinde şirketlerin içinin boşaltılması nedeniyle iflas erteleme şubatta yasayla kaldırılmıştı.

23 AYA KADAR SÜRE

Haberin Devamı

Bunun yerine, şirketlere iflastan kurtulmak için konkordato yolu açıldı. Konkordato talep eden şirketlere, mali anlamda toparlanması için 23 aya kadar süre tanınıyor.

NET BİR SINIR YOK

Konkordato ilan eden şirket aleyhine vergi, harç, sosyal güvenlik primi dahil kamu ya da özel kişi alacakları için takip yapılamıyor. Daha önce başlamış takipler de duruyor. Şu ana kadar bu haktan sadece firmaların yararlanacağı algısı vardı. Ancak uzmanlar, “Kanunda net olarak ‘herhangi bir borçlu’ ifadesi yer alıyor. Unvan aranılmamış. Yani tacir olmayan vatandaş da bu haktan yararlanır” diyor.

ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ'NE

Konkordato ilan edilmesi halinde, vatandaşlar banka borçlarını askıya alabilecek. Bu konuda mahkemelerin tecrübelerinin olmadığını ifade eden uzmanlar, “Haktan yararlanmak için borcu ispat etmek yeterli. Örneğin kredi borcunuz varsa müracaat edip konkordato istenebilir. Bunun için ikametgahın bulunduğu yerdeki Asliye Ticaret Mahkemesi’ne müracaat etmek gerekiyor. Bankalar böylelikle kimsenin üzerine de gidemeyecek” diye konuştu.

Haberin Devamı