Ekonomi Borsa’dan üreticiye ’pamuk’ çağrısı

Borsa’dan üreticiye ’pamuk’ çağrısı

Paylaş
Borsa’dan üreticiye ’pamuk’ çağrısı

Manisa Ticaret Borsası Başkanı Sadık Özkasap, üretimi azalan pamuğun yeniden ekilmesi döviz kaybının önlenmesi gerektiğini söyledi

Özellikle son 10 yılda, artan üretim maliyetleri, yanlış fiyat politikaları ve destekleme primlerinin düşüklüğü gibi nedenlerle, dünyanın en iyi lif kalitelerinde üretim yapan Manisa çiftçisinin pamuk ekiminde küstürüldüğünü savunan Manisa Ticaret Borsası Başkanı Sadık Özkasap, pamuk üretiminin neredeyse yok olduğuna dikkat çekti.


MANİSALI ÜRETİCLER YENİDEN BAŞLADI


Özkasap, "Manisa’da bulunan 30 civarındaki çırçır fabrikası da üretim maliyetlerini çok iyi bildiği için çiftçilerin pamuk ekimi yapması için sahada bir çaba sarf edememiş, tesislerini yıllardır atıl durumda bekletmişti. Son yıllarda pamuk üreticisine yapılan destekleme primindeki artışlara bağlı olarak ise Manisalı üreticilerimiz de terk ettikleri pamuk üretimine yeniden başladı.


ARTIŞ PERFORMANSI GÖSTEREBİLECEĞİ TAHMİN EDİLİYOR


Olumsuz hava şartlarının neden olduğu kayıplar olsa da özellikle son iki yılda pamuk üretimi geçmiş yıllara göre artış gösterdi. Manisa’da geçen yıl kar eden üreticilerimiz bu yıl pamuğa ayırdıkları alanları arttırdı. Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nden alınan bilgilere göre, Manisa genelinde 2016 yılında 28 bin hektar olan ekim alanı şubat sonu verilerine göre yüzde 53 artışla 43 bin hektar seviyelerine ulaştı. 2016 yılında 16 bin ton civarında olan üretim rakamının da 2017 yılında yüzde 50’nin üzerinde bir artış performansı gösterebileceği tahmin ediliyor.



'PAMUĞA KÜSMESİNLER'


Özetle Manisa yüzde 20 düzeyindeki Türkiye geneli artışının çok daha üzerinde bir dönüşü başlatmış bulunuyor. Bu konuda üreticilerimize büyük bir görev düşüyor, pamuğa küsmesinler" dedi. Tarım havzaları üretim ve destekleme modeli kapsamında prim desteği yapılan 17 ürün bulunduğunu belirten Özkasap "Bu ürünlerin 15’inde destek miktarı geçen yılla aynı kalırken, 2017 yılında pamuk primi kilogram başına 75 kuruştan 80 kuruşa çıkarıldı.

'MAZOT DESTEĞİ VERİLECEK'


Pamukta çiftçilere ayrıca dekar başına 36 lira mazot desteği verilecek. Dekar başına 4 lira gübre desteği ile de birlikte pamukta dekar başına toplam 40 lira destek ödenecek. Pamukta umut verici gelişmeler var. Hükümetin uygulayacağı havza bazlı destekleme modelinin devam etmesi, prim ve desteklerin üretim maliyetlerine göre hesaplanarak tatmin edici ölçüde sürdürülmesi halinde Manisa çevresinde pamuk üretiminin yıldan yıla artacağı tahmin ediyoruz" dedi.

Haberin Devamı