Ekonomi Boşanan neleri paylaşır?

Boşanan neleri paylaşır?

Paylaş
Boşanan neleri paylaşır?

Boşanan eşler arasındaki mal paylaşımı en çok sorun yaşanan konuların başında geliyor. Hatta sıkıntılı bir süreç haline de dönüşüyor. Biz de eşlerin boşanma halinde bilmesi gereken ekonomik haklarını derledik

HAKLAR BİLİNMİYOR

Haberin Devamı

Büyük hayallerle gerçekleşen evlilikler, istenmeyen şekilde son bulabilir. Bu sancılı bir süreçtir. Çiftlerin boşanmaya karar vermesiyle başlayan bu süreçte, evlilik öncesinde ve evlendikten sonra edinilen malların paylaşımı konusunda da büyük sıkıntılar yaşanabiliyor. Bu sıkıntının kaynağı genelde hakları tam olarak bilmemekten kaynaklanıyor.

2002’DEN İTİBAREN

Evlilik süresince alınan tüm menkul ve gayrimenkullerde çiftlerin eşit hakkı bulunuyor. Bunu çoğu kişi biliyor. Bu hakkı 1 Ocak 2002’den itibaren uygulanmaya başlanan 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu belirliyor. Yasanın 219’uncu maddesinde ise detayları bilinmeyen hangi malların paylaşılacağıyla ilgili hükümler yer alıyor.

BAHŞİŞ BİLE DAHİL

Haberin Devamı

Paylaşıma konu malların sadece gayrimenkul ve taşıtlardan oluştuğuyla ilgili yanlış algı var. Kanun, sosyal güvenlik yasası çerçevesinde edinilen değerlerin de hesaba dahil edileceğini açıkça belirtiyor. Peki bu ne demek? Çiftin evlilik süresinde çalışarak aldığı ücretler yani maaş, bahşiş, yevmiye, tazminat, primler ortak mal sayılıyor.

BAŞKA NELER VAR?

Edinilmiş mal kapsamında sayılan başka gelirler de var. Avukat Burcu Mete, bu gelirleri şöyle sıraladı: “Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) veya sandıkların yaptığı ödemeler, emekli maaşları, işsizlik parası, maluliyet aylıkları, kıdem ve ihbar tazminatları, fazla mesai ücretleri, dul ve yetim aylığı, emeklilik ikramiyesi, işsizlik parası. Bu gelirlerle alınan mallar.”

'BES' PARASI DA HESABIN İÇİNDE

Bireysel Emeklilik Sistemi’nden (BES) alınacak toplu ödemeler de mal paylaşımına dahil ediliyor. Ancak burada BES’te biriken paranın nasıl karşılandığına bakılıyor. Primler edinilmiş malla, yani evlilik sonrası örneğin maaş veya tazminatla karşılanmışsa ortak mal oluyor. Primlerin hangi eş tarafından hangi mal grubundan ödendiği kanıtlanamazsa yine ortak sayılıyor.