Dünya 'Bosna Kasabı' için karar verildi

'Bosna Kasabı' için karar verildi

Paylaş
'Bosna Kasabı' için karar verildi

Lahey'deki Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi, Bosnalı Sırpların eski lideri Radovan Karadzic'i, 8 bin Müslüman'ın katledildiği Srebrenitsa Soykırımı'ndan sorumlu tuttu. Mahkeme ayrıca 'Bosna Kasabı'nı, Bosna Savaşı sırasında 'insanlığa karşı suç işlemekten' de suçlu buldu ve toplamda 40 yıl hapis cezasına çarptırdı. Oysa müebbet isteniyordu!

Bosna Hersek’te 1992-1995 yılları arasında yaşanan kanlı savaş sırasında ülkedeki Sırpların siyasi liderliğini üstlenen Radovan Karadzic’in, aralarında soykırımın da bulunduğu 11 ayrı suçtan yargılandığı davada karar bugün açıklandı.

SREBRENİTSA SOYKIRIMI'NDAN SORUMLU


Hakimler Konseyi, aralarında soykırımın da bulunduğu 11 ayrı suçtan yargılanan "Bosna Kasabı" lakaplı Karadzic’i soykırım, insanlığa karşı suç işlemek ve savaş kurallarını ihlal etmekten suçlu buldu.

Hakimler Konseyi, iddianamenin ilk maddesindeki Bratunac, Foca, Kljuc, Prijedor, Sanski Most, Vlasenica ve Zvornik şehirlerinde de soykırım işlendiği iddialarını "delil yetersizliği" nedeniyle reddetti.

Konsey, Karadzic’in savaş döneminde kuşatma altında tutulan başkent Saraybosna’da sivillere yönelik saldırlar nedeniyle insanlığa karşı suç işlediğine ve savaş kurallarını ihlal ettiğine hükmederken BM askerlerinin esir alınmasından da eski Sırp liderini sorumlu tuttu.



Hakimler Konseyi, Temmuz 1995’teki Srebrenitsa Soykırımı’ndan da Karadzic’i suçlu bulurken Bosnalı Sırp güçlerinin hedefinin söz konusu bölgenin Müslümanlardan tamamen temizlenmesi olduğuna işaret etti.

Konsey, Karadzic ile Sırp birliklerinin komutanı Ratko Mladic’in, Boşnakların Srebrenitsa’dan temizlenmesini planladıklarına hükmederken Karadzic’in Bosna Sırp Cumhuriyeti içinde Bosnalı Müslümanların öldürülmesine karar verecek tek isim olduğuna vurgu yaptı.

SAVCILIĞIN DA KARADZİC'İN AVUKATLARININ DA İTİRAZ HAKKI VAR


ICTY Savcılığı, Karadzic hakkında ömür boyu hapis cezası verilmesini talep etmişti. Mahkemenin kararına hem savcılığın hem de Karadzic’in avukatlarının itiraz etme hakkı bulunuyor.




2008'DE YAKALANMIŞTI


Bosna Hersek’te 8 bin Müslüman’ı öldürmek suçunun da aralarında bulunduğu 11 ayrı suçtan yargılanan ‘Bosna Kasabı, 2008 yılında yakalanmış ve dava 2009 yılında görülmeye başlanmıştı.

Şimdiye kadar 585 tanığın davada ikisi soykırım, beşi insanlığa karşı suç ve dördü de savaş yasalarına aykırı davranmak suçlarından yargılanıyordu.

Savaşın ardından uzun yıllar Dragan Dabic kimliğiyle özgürce yaşayan Karadzic, Sırbistan güvenlik güçlerinin operasyonunda 21 Temmuz 2008’de başkent Belgrad’da tutuklanmış, 30 Temmuz 2008’de ise yargılanmak üzere Lahey’deki Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesine (ICTY) sevk edilmişti.

Haberin Devamı


Sırp katil Radovan Karadzic, 2008 yılında, kocakarı ilaçları satan bir doktor kılığında (soldaki haliyle) yakayı ele vermişti. Alternatif tıpla hastaları iyileştirdiğini iddia eden Karadzic, bir belediye otobüsünde yakalanmıştı

SREBRENİTSA SOYKIRIMI
Srebrenitsa katliamı, İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra Avrupa'da işlenen en büyük savaş suçu olarak tarihe geçmiş ve mahkeme tarafından ‘soykırım' olarak tanımlanmıştı.

1992 – 1995 yılları arasındaki Bosna Hersek savaşı sırasında ülkenin kuzeydoğusundaki Srebrenitsa Sırp güçlerince kuşatılmış ve Sırp bölgesi içinde kalan kent 1993 Birleşmiş Milletler tarafından ‘korunma bölgesi' ilan edilmiş ve halkın bakımı için hava köprüsü kurulmuştu. Birleşmiş Milletler askeri gücünün Srebrenitsa kuşatmasına son verdirme çabaları boşa gitmişti.

9 Temmuz 1995'te Sırp askerleri çok sayıdaki Hollandalı mavi bereliyi esir alarak Birleşmiş Milletlerin nöbet noktalarını zapt etmişti. NATO 11 Temmuz'da düzenlediği hava operasyonlarına rağmen Srebrenitsa'nın Sırpların eline geçmesini önleyememişti. O tarihte Srebrenitsa'da 36 bini mülteci olmak üzere 42 bin kişi yaşamaktaydı.

Bosna Hersek Sırpları savaşabilecek durumdaki Müslüman Boşnakları kamyonlarla taşıdıkları açık arazide katletmişlerdi. Şimdiye kadar DNA testlerinin yardımıyla 6 bin 800 kişinin kimlikleri belirlenebildi.

Srebrenitsa'yı korumakla görevli Hollanda askerleri bölgeden çekilerek Potocari'deki üslerine dönmüşlerdi. Hollandalılar Srebrenitsa'nın Sırplar tarafından alınmasına göz yummakla, Boşnaklar arasından erkeklerin seçilmesinde Sırplara yardım etmekle ve soykırım delillerinin yok edilmesine yardımcı olmakla suçlanıyorlar.

Haberin Devamı