Beden Sağlığı Botoks kronik rinite çözüm oluyor

Botoks kronik rinite çözüm oluyor

Paylaş
Botoks kronik rinite çözüm oluyor

Genellikle bahar aylarında, alerjik bünyeye sahip olanların nezle, hapşırma, burun tıkanıklığı gibi semptomlarında artış gözleniyor. Botoks uygulaması kronik riniti tedavi etmiyor fakat semptomları yüzde 70-80 oranında baskılayabiliyor

İlk kez tedavi amaçlı olarak şaşılıkta kullanılan, 1980’lerin sonundan itibaren nörolojinin kullanımına giren botoks, sinir uçlarından kasılmayı sağlayan kasın veya salgı bezinin salınımını engelleyerek kasılmayı önlüyor. "Clostridium botulinum" adlı bakterinin toksininden elde edilen bir protein olan botoks, çok sayıda tıbbi problemin çözümünde kullanılıyor.

Medical Park Fatih Hastanesi Kulak, Burun, Boğaz ve Baş, Boyun Cerrahisi Uzmanı ve İstinye Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ahmet Altıntaş, botoksun poliklinik şartlarında, bu konuda eğitim almış hekimler tarafından uygulanabildiğini anlatarak, "Botoksun etkisi yapıldıktan 3-4 gün sonra başlıyor ve 4 ile 6 ay arasında sürüyor. Etki süresi, uygulama yapılan kişinin metabolizması ve uygulamanın nereye yapıldığına bağlı olarak değişebilir." ifadesini kullandı.

SÜREKLİ UYGULAMA BİR RİSK TAŞIMIYOR


Yrd. Doç. Dr. Ahmet Altıntaş, daha çok burun akıntısı ve burun tıkanıklığı semptomlarıyla ortaya çıkan rinitin tedavisinde de botoksun kullanılabildiğine değindi. Çalışmalara göre, hem mevsimsel hem de yıl boyu süren rinitte botoks uygulayarak, semptomların yüksek oranda azaltılabildiğini aktaran Altıntaş, şu bilgileri paylaştı: "Alerji, kişinin bünyesiyle ilgili yapısal bir sorun olduğu için bunu ortadan kaldırmak çok mümkün olmasa da botoks, rinitin hafifletilmesinde bir çözüm olarak kullanılabiliyor. Alerjik burun etlerinde botoks uygulayarak, etki devam ettiği sürede rinitin yol açtığı semptomları azaltabiliyoruz. Botoks uygulaması, var olan alerjiyi tedavi etmiyor ancak rinitin yol açtığı burun tıkanıklığı, hapşırma, burun akıntısı gibi semptomları yüzde 70-80 oranında baskılıyor. Sürekli uygulama herhangi bir risk taşımadığı için hasta düzenli olarak botoks yaptırarak rinitin neden olduğu sıkıntılarını da hafifletebilir."
Kronik riniti olan kişilerin alerji öncesinde veya alerji sırasında botoks yaptırabileceğini belirten Altıntaş, "Uygulamanın yapılması gereken özel bir dönem yok, her dönem yapılabilir. Örneğin bahar aylarında rinitinin başladığını bilen bir hasta, botoks uygulamasından 3-4 gün sonra bunun etkisini görmeye ve semptomları hissetmemeye başlıyor." değerlendirmesinde bulundu.

BU DURUMLARDA YAPTIRMAK SAKINCALI


Ahmet Altıntaş, risk gruplarını "daha öne inme-felç geçirmiş kişiler", "kronik sinir sistemi hastalıkları olanlar", "yüz asimetrisi olanlar", "kas-sinir kavşağına etkili ilaç, aspirin veya bazı antibiyotik kullanan kişilerin", "gebelik, emzirme dönemlerindeki kadınlar" şeklinde sıralayarak, ayrıca uygulanacak cilt bölgesinin enfeksiyonu durumlarında botoksun sakıncalı olduğuna işaret etti.

AA

Haberin Devamı