Sağlık Botoks 'tik'leri de gideriyor

Botoks 'tik'leri de gideriyor

Paylaş
Botoks 'tik'leri de gideriyor

Daha genç bir görünüm için tercih edilen botoks, başka hastalıklara da çare oldu. Bunlardan biri de yüz başta olmak üzere boyun ve vücudun diğer bölgelerinde farklı nedenlerle ortaya çıkan seğirmeler, yani tikler

Özellikle kadınların daha genç bir görünüm için tercih ettiği botoks, yaşamı olumsuz etkileyen hastalıklarda da kullanılıyor. Uzmanlara göre yüz başta olmak üzere boyun ve vücudun diğer bölgelerinde farklı nedenlerle ortaya çıkan seğirmeler, botoksla giderilebiliyor.

Haberin Devamı

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Cenk Akbostancı, yüz ve boyun başta olmak üzere vücuttaki seğirme ve atmalar, diş sıkma ve gıcırdatmanın botoksla tedavisi konusunda bilgiler verdi.

Yüzdeki tik ve seğirmelerin farklı nedenlerle ortaya çıkabileceğini anlatan Akbostancı, ''Bu sorun 'hemifasial spazm' denilen, beynin arkasındaki atardamarın yüz sinirine baskı yapmasından dolayı görülebileceği gibi, 'blefarospazm' adı verilen, kronik göz zarı iltihabı ve göz kuruluğu halinde sık göz kırpma ihtiyacı nedeniyle beyin bunu otomatik davranış haline getirebilir'' diye konuştu.

Yüzdeki tiklerin sebebinin bilinmediğini, ancak genetik nedenlere bağlı ortaya çıkabildiğini anlatan Akbostancı, diş gıcırdatma ve sıkmanın ise kronik diş sağlığı problemlerinden kaynaklanabileceğini belirtti.

Haberin Devamı

GÖZ KURULUĞUNDA DA KULLANILIYOR

Nörolojik nedenlerden kaynaklanan sorunlar için mutlaka bir uzmana danışılması gerektiğini vurgulayan Akbostancı, seğirme ve tiklerin nedenlerinin tespit edilmesi için bazı tetkikler önerildiğini belirtti. Akbostancı, tedavide uygulanan yöntemle ilgili şu bilgileri aktardı:

''Kuru göz probleminde göz damlasıyla sorun çözülmeye çalışılır, takibi bir göz hekimi yapmalıdır. Eğer sorun hala devam ediyorsa botoks önerilebilir. 'Hemifasial spazm'da da botoks tedavisiyle çok olumlu sonuçlar alınabiliyor. Botoks çok düşük dozda ilaç olarak kullanıldığında istemli hareketlere engel olmazken istem dışı hareketleri ortadan kaldırabiliyor. Zaten estetik amaçlı kullanımı da buna bağlı oluyor. Botoksun etkisi uygulamadan 3 gün sonra ortaya çıkıyor ve etkisi ortalama 3 ay sürüyor. Eğer hasta tedaviden memnunsa bunun 3 ayda bir tekrar edilmesi gerekiyor. Bunun sağlık açısından hiçbir zararı yok.''

SEYİRME SADECE YÜZDE OLMUYOR

Seğirme ve kasılmaların sadece yüzde olmadığını, boyun bölgesinde de görülebildiğini belirten Akbostancı, ''Servikal distoni'' denilen hareket bozukluğunda da botoksun son derece etkili olduğunu söyledi.

Mesleki nedenlerden dolayı da el, ağız ve yüz gibi bölgelerde kasılmalar ortaya çıkabildiğini anlatan Akbostancı, ''Örneğin saksafon çalan bir müzisyende ağızda, gitaristlerde elde, daktilograflarda parmaklarda kasılmalar olabiliyor. Bu durumlarda da botoks soruna çare olabiliyor'' şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

SORUN PSİKOLOJİYİ OLUMSUZ ETKİLİYOR

Prof. Dr. Akbostancı, tik ve seğirme gibi sorunların hastaların psikolojisini olumsuz etkilediğini, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı'nda yapılan bir araştırmaya göre, yüzde kasılması olanlarda mahcubiyet, kendini kötü hissetme gibi rahatsız edici problemler görüldüğünü belirterek, botoks tedavisiyle bu tür psikolojik problemlerin de ortadan kalktığını sözlerine ekledi.