Ekonomi 'Böyle giderse hepimiz aç kalacağız'

'Böyle giderse hepimiz aç kalacağız'

Paylaş
'Böyle giderse hepimiz aç kalacağız'

Ünlü yatırımcı Rogers, "Eğer gıda fiyatları daha da artmaya devam ederse, gerek gelişen, gerek gelişmiş ülkeler olarak hepimiz aç kalacağız" dedi

Ünlü yatırımcı Jim Rogers, tarımsal emtia fiyatlarının bu 10 yılda daha da yükseleceğini söyledi.

Haberin Devamı

CNBC-e'ye özel açıklamalar yapan Rogers, son 10 yılda dünyanın ürettiğinden daha fazla tükettiğine dikkat çekerek stokların tarihin en düşük düzeylerine gerilediğini söyledi.

Emtia gurusu, yükselen fiyatlardan yararlanmak için yatırımcıların tarım şirketlerinden ziyade, borsa yatırım fonlarını tercih etmelerinin daha iyi olacağını söyledi. Kendi yarattığı emtia endekslerini baz alan borsa yatırım fonlarının da bulunduğunu hatırlatan Rogers, bu endekslerin ilk oluşturulduğu 1998 yılından bu yana yüzde 250 prim yaptığını da belirtti.

Rogers, tarım işçilerinin giderek yaşlandığına ve yeni neslin tarım sektöründe çalışmak istemediğine dikkat çekti. Bunun yaratacağı istihdam açığının, ABD'de yaşanan kuraklıktan daha ciddi bir sorun olduğunu söyleyen Rogers, ülkelerin sınırlarını tarımda çalışmak isteyen tüm işçilere açması gerektiğini söyledi. Rogers, "Eğer gıda fiyatları daha da artmaya devam ederse, gerek gelişen, gerek gelişmiş ülkeler olarak hepimiz aç kalacağız" diye konuştu.

Haberin Devamı

Çiftçilerin zorlu yaşam koşullarına da değinen Rogers, "çifçiler 30 yıldır açlar. Kimse son 15-20 yılda intihar eden onbinlerce hintli çiftçinin farkında değil.İngiltere'de en yüksek intihar oranı çiftçiler arasında" diye konuştu. Tarım ürünlerinin fiyatlarının olması gereken düzeylere yükselmemesi halinde çok daha fazla tarım işçisinin kaybedileceğini belirten rogers, tarım sektöründe yaşanan sıkıntıların tüm dünyayı etkileyeceğini vurguladı.