Sağlık Boyu 20 santim uzatmak mümkün

Boyu 20 santim uzatmak mümkün

Paylaş
Boyu 20 santim uzatmak mümkün

Günlük yaşamı sürdürmeyi engel olacak kadar ileri derecede kısalığı olanlar ameliyatla 20 santime kadar uzayabilir

İstanbul Tıp Fakültesi’nde Büyüme-Gelişme ve Pediatrik Endokrinoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hülya Günöz anlattı:

Haberin Devamı

İskelet yapısı boy kısalığı nedeni olabilir mi?

Prof. Dr. Hülya Günöz: Ciddi boy kısalıklarının nedenlerinden biri de bu. İskelet yapısı önemli çünkü boy büyümesinin temel çatısını oluşturuyor. Yani yüksek katları çıkmak için binanın sütunları neyse, vücudun uzaması için de kemikler odur. Eğer kemiklerin uzamasını engelleyen bir genetik bozukluk varsa o zaman bu durum, değişik derecede boy kısalıklarıyla karşımıza çıkabilir. Kemiklerdeki sorunların bir kısmı daha anne karnında tespit edilebilir, bir kısmı doğduktan hemen sonra anlaşılır. Ama ergenliğe kadar fark edilmeyenleri de var. İskelet yapısıyla ilgili boy kısalığında genellikle vücutta bir orantısızlık dikkat çeker. Örneğin, kollar, bacaklar, gövde daha kısa gözükebilir. Ama bazen fark edilmeyebilir. Bu nedenle hem çocukların hem de ergenlerin oturma yüksekliği -boy oranına bakılması lazım.

Haberin Devamı

İlaçla tedavi edilebilir mi?

Prof. Dr. Hülya Günöz: Maalesef iskelet sorunlarında ilaçla tedavi şansımız yok. Ancak çocuk ileri derecede kısa olduğu için günlük yaşantısında sorun yaşıyorsa yani lavaboya yetişemiyor, dolap kapağını açamıyor, otobüse binemiyorsa uzatma ameliyatları önerilebiliyor. Ya da vücudunda bir orantısızlık varsa yine ameliyat bir seçenek olabilir. Bu ameliyatlar ortopedistler tarafından yapılıyor. Ama bunlar kolay işlemler değil. Çok iyi ellerde yapılması gerekir.

Yan etkileri var mı?

Prof. Dr. Hülya Günöz: Evet, bazen ciddi yan etkiler ortaya çıkabilir. Örneğin sinir sistemi bu büyümeye ayak uyduramadığı için çocukta ayak düşüklükleri gibi fonksiyon bozuklukları olabiliyor. Yine kemik iltihapları ortaya çıkabilir.

Ne kadar uzama sağlanıyor?

Prof. Dr. Hülya Günöz: Bir kemik hedef alınırsa uzatma, 8 hatta 10 santime kadar varabiliyor. Ama aynı işlem tekrarlanırsa bir 8-10 santim daha kazanılıyor. Biz boyunu uzatmak için ameliyat olmaya razı olarak gelen çok sayıda çocukla karşılaşıyoruz. Fakat burada dikkate alınması gereken şey vücudun oranları. Eğer çocuktaki boy kısalığı bacakların kısalığıyla gidiyorsa, o zaman uzatma ameliyatları daha başarılı. Çünkü vücut oranları normale dönüyor. Ama zaten vücut oranları normal olan bir çocuğun bacaklarını uzatırsanız o zaman oranları bozarsınız. Gövde-bacak oranı tersine döner. Bir de günlük yaşamı sürdürmeyi engelleyecek kadar bir kısalık varsa ameliyat önerilir. Zaten uzatma ameliyatları ancak tıbbi bir gereklilik olduğunda yapılmalı. Keyfe keder, biraz daha uzun olmak için göze alınacak bir operasyon değil. Sıradan bir çocuğun uzun boylu olmak için talep edeceği bir yöntem değil.

Haberin Devamı

Normal yaşama dönüş uzun mu sürer?

Prof. Dr. Hülya Günöz: En az 3 ay sürebiliyor. Çocuklar aletle okula gidebilir, ille de hastanede yatmaları şart değil. Tabii bunun da beraberinde getirdiği enfeksiyon riski söz konusu. Bir de çocuk ameliyattan sonra fizik tedavi ve egzersize uyum göstermeli. Bu arada uzatma ameliyatları yetişkinlere de yapılabilir.

HAZIRLAYAN: Özgür Gökmen ÇELENK