Sağlık Bronzlaştıktan sonra soyulmayı nasıl engelleyebiliriz?

Bronzlaştıktan sonra soyulmayı nasıl engelleyebiliriz?

Paylaş
Bronzlaştıktan sonra soyulmayı nasıl engelleyebiliriz?

Bronzlaşma, cilt soyulması, yanıklardan korunma hakkında merak edilenleri Dermatoloji Uzmanı Dr. Bülent Bağcı anlattı

Çoğu insan bronz teni çok sever. Kimi, havaların ısınmasıyla havuza denize koşar, güneşlenip bronz bir ten elde etmeye çalışır. Kimi de mevsime aldırış etmez, soluğu solaryumda alır. Peki, solaryum tehlikeli mi? Bronzluğun ardından soyulmak sağlıklı bir durum mu? Soyulmayı engellemek nasıl mümkün olabilir? Güneşlenirken çoğumuzun tercih ettiği kakao yağı, havuç yağı kullanmak sakıncalı mı? Yanıklardan korunmak için neler yapılmalı? Güneşlenirken zamanın nasıl geçtiğini unuttuk ve adeta bir ıstakoz gibi yandık... Peki, yanıklara sürmememiz gereken şeyler neler?

Haberin Devamı

KANSER RİSKİNİ ARTIRIYOR

Solaryum cihazlarına bağlı yapay ultraviyole ışın maruziyetinin etkileri konusunda yapılan bilimsel çalışmaların sonucunda, solaryum cihazlarının cilt kanseri riskini önemli oranda artırdığı tespit edilmiştir. 2009 yılında Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı tarafından solaryum cihazları, grup 1 kanserojenler (insanlarda kesin olarak kanser yapanlar) sınıfına dahil edilmiştir. Dünya Sağlık Örgütü, Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı gibi pek çok sağlık kuruluşunun yayınladığı raporlar ve yapılan tüm bilimsel çalışmaların ışığında, aralarında Almanya, İngiltere, Fransa, İtalya ve Kanada'nın bulunduğu 19 ülke tarafından, solaryum cihazlarının 18 yaş altında kullanımı yasaklanmıştır. Brezilya'da 2009 yılından itibaren tüm yaş grupları için solaryum cihazlarının kullanımı yasaklanmış olup, Avustralya'nın pek çok eyaletinde 2015 yılından sonra aynı yasaklama kararı yürürlüğe girmiştir.

Haberin Devamı

Güneşlenmeden önce ya da güneşlendikten sonra solaryuma girmek tehlikeyi artırır mı?

Güneş doğal ultraviyole, solaryum cihazları ise yapay ultraviyole ışın kaynaklarıdır. Cilt sağlığımız için önemli olan cildimizin maruz kaldığı ultraviyole ışınlarının toplam miktarıdır. Bu miktar arttıkça ultraviyole ışınların oluşturacağı cilt hasarı da artacaktır. Kısaca güneşlenmeden önce veya sonra solaryuma girmenin hiçbir farkı yoktur. Güneşten korunarak ve solaryum cihazlarından uzak durarak cildimize temas eden ultraviyole ışınlarının toplam miktarını azaltmamız gerekir.

CİLT SOYULMASI SAĞLIKLI ZANNEDİYORDUK AMA ...

Bronz bir tene kavuştuk diyelim. Peki, soyulmanın önüne nasıl geçebiliriz? Soyulmak aslında ölü derilerden arınmak adına bir avantaj mı yoksa...

Güneş yanığına bağlı cilt soyulması, cildin farklı katmanlarını etkileyebilen, düzensiz yara iyileşmesi ve kalıcı lekelenmeye neden olabilen tehlikeli bir durumdur. Cilt gençleştirme amacıyla kullanılan, cildin kontrollü olarak soyulmasını sağlayan kimyasal peeling veya ablatif laserler ile gerçekleştirilen cilt soyulmasından çok farklıdır. Bu nedenle güneş yanığına bağlı cilt soyulması, ölü derilerden arınmak açısından bir avantaj olarak algılanmamalıdır.

Haberin Devamı

Soyulmamak için bir formül var mı? Neler yapmalıyız?

Cilt soyulması güneş yanığının belirtilerinden birisidir. Dolayısıyla güneş yanığından korunmak için alınan tedbirler, cilt soyulmasını da engelleyecektir. Buna ek olarak, her duştan sonra ve gün içinde sık aralıklarla nemlendirici kremlerin kullanılması ve bol su içilmesi cilt soyulmasının önlenmesine yardımcı olabilir. Tüm önlemlere rağmen cildimiz soyulmaya başladıysa, soğuk duş alarak cilt soyulmasını yavaşlatabiliriz. Duş aldıktan sonra cildimizi yumuşak bir havluyla, nazikçe ve ovmadan kurulanmamız gerekir. Soyulmuş olan cilt üzerindeki kabuklar elle soyularak uzaklaştırılmamalıdır. Aksi takdirde cilt enfeksiyonu ve kalıcı cilt lekeleri ortaya çıkabilir.

GÜNEŞLENİRKEN ZEYTİNYAĞI SÜRÜYORSANIZ...

Güneşlenirken nelerden sakınmalıyız? Kakao yağı, havuç yağı kullanmak sağlıklı mı?

Bronzlaşmış bir cildin sağlıklı ve estetik bir görüntü verdiğini düşünen insanlar, daha hızlı bronzlaşmak için kakao yağı, havuç yağı, zeytinyağı, kola gibi ürünleri ciltlerine sürerek güneşlenmekte herhangi bir sakınca görmemektedir. Ancak bu ürünler güneş ışığının zararlı etkilerini artırarak güneş yanıklarına, cildin erken yaşlanmasına ve kalıcı cilt lekelerinin oluşmasına neden olabilir. Bu nedenle içinde tam olarak ne olduğu bilinmeyen, herhangi bir laboratuvar testinden geçmemiş ürünleri kullanarak güneşlenmenin cilt sağlığını olumsuz etkileyeceği unutulmamalı.

Haberin Devamı

Habertürk