Merkez BTSO Yönetim Kurulu üyesi Koçaslan: 10 Milyar Euro’luk ticaret hacmine katkı sağlayacağız

BTSO Yönetim Kurulu üyesi Koçaslan: 10 Milyar Euro’luk ticaret hacmine katkı sağlayacağız

Paylaş
BTSO Yönetim Kurulu üyesi Koçaslan: 10 Milyar Euro’luk ticaret hacmine katkı sağlayacağız

BTSO Yönetim Kurulu üyesi Koçaslan: 10 Milyar Euro’luk ticaret hacmine katkı sağlayacağız

Cansel ORUÇ/BURSA,(DHA)-BURSA Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) tarafından, otomotiv sektöründe faaliyet gösteren KOBİ’lerin dış ticarette uzmanlaşması hedefiyle başlatılan 'Türkiye ve AB Arasında Otomotiv Sektöründe Fırsatlar Bulmak ve Köprüleri Kurmak' projesi kapsamında ilk yurt dışı faaliyeti Polonya’da gerçekleştirildi. BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Muhsin Koçaslan "Polonya, ülkemizin Orta Avrupa’daki en önemli ticaret ortağı konumunda. Özellikle otomotiv endüstrisinde işbirliği için önemli fırsatlara sahibiz. Bu etkinliğin hızla büyüyen ve gelişen iki ülkenin 10 milyar euro’luk ticaret hacmi hedefine önemli katkılar sağlamasını temenni ediyorum” dedi.

Türkiye-AB İş Dünyası Diyaloğu (TEBD) kapsamında hayata geçirilen proje kapsamında Bursalı otomotiv firmaları, Polonya’da ikili iş görüşmelerine katıldı. BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Muhsin Koçaslan’ın başkanlık ettiği heyette proje ortakları arasında yer alan Kilis Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hacı Mustafa Celkanlı ile otomotiv sektöründe faaliyet gösteren 10 firma yer aldı. Başkent Varşova’da, Polonya Ticaret Odası ev sahipliğinde düzenlenen programda Polonya’nın önde gelen firmalarıyla iş görüşmeleri yapan heyet, ayrıca sektörde faaliyet gösteren ilgili kurum ve firmaları da ziyaret ederek Polonya pazarına ilişkin bilgi aldı.
“BURSA OTOMOTİVDE ÇOK İLERİ BİR AŞAMADA”
Heyet, ilk olarak Polonya Ticaret Odası’nda düzenlenen, Polonya Ticaret Odası Şef Ekonomisti Piotr Soroczynski, Polonya Yatırım ve Ticaret Ajansı Stratejik Sanayi Müdürü Grzegorz Galczynski, Polonya Otomotiv Kümesi yetkilisi Lukazs Brzostek’in de bulunduğu toplantıya katıldı. Toplantıda konuşan BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Muhsin Koçaslan, Bursa otomotiv sektörü ve BTSO’nun sektördeki projelerine ilişkin bilgiler verdi. Otomotiv endüstrisinin Bursa’nın en büyük ihracatçı sektörü konumunda yer aldığını belirten Koçaslan, sektörün gelişmiş altyapısı, genç ve eğitimli işgücü, güçlü tedarik zinciri ve 50 yılı aşan bir üretim tecrübesine sahip olduğunu söyledi. Bursa’nın gerek iç piyasa gerekse de uluslararası pazarlarda rekabetçi bir yapıya sahip olduğunu ifade eden Koçaslan, “Bununla birlikte Gümrük Birliği ve Türkiye'nin AB adaylığı da otomotiv endüstrimizde önemli gelişmelere yol açtı. AB’ye uyum çalışmaları kapsamında, AB ürün ve çevre standartlarının kabul edilmesi ile birlikte şirketlerimizin pek çoğu AB mevzuatına uygun kalite sistem sertifikalarını alarak dünya standartarında kalifikasyon seviyelerine ulaştı. Bursa sanayisi otomotivde teknoloji ve uluslararası sertifika konularında artık çok ileri bir aşamada. BTSO olarak bizler de gerçekleştirdiğimiz çalışmalarla Bursa’nın bu konumunu daha da güçlendirmeyi arzu ediyoruz.” dedi.
“10 MİLYAR EURO’LUK TİCARET HEDEFİNE KATKI”
Türkiye-AB İş Dünyası Diyaloğu kapsamında hayata geçirdikleri projenin Oda olarak yürüttükleri önemli projelerden biri olduğunu kaydeden Koçaslan, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Türkiye’den kardeş odamız Kilis Ticaret ve Sanayi Odası ile birlikte Polonya Ticaret Odası ve Macaristan Ticaret ve Sanayi Odası işbirliğinde gerçekleştirdiğimiz ‘Türkiye ve AB Arasında Otomotiv Sektöründe Fırsatlar Bulmak ve Köprüleri Kurmak’ projesi ile hem Odalarımız arasındaki işbirliğini hem de iş insanlarımız arasındaki ticareti artırmayı hedefliyoruz. Son yıllarda iddialı büyüme grafiğini sürdüren Polonya, ülkemizin Orta Avrupa’daki en önemli ticaret ortağı konumunda. Özellikle otomotiv endüstrisinde işbirliği için önemli fırsatlara sahibiz. Bu etkinliğin hızla büyüyen ve gelişen iki ülkenin 10 milyar euro’luk ticaret hacmi hedefine önemli katkılar sağlamasını temenni ediyorum.”
“OTOMOTİV YÜZDE 13 PAYA SAHİP”
Polonya Ticaret Odası Şef Ekonomisti Piotr Soroczynski, Polonya’nın AB ülkeleri arasında en hızlı büyüyen ekonomilerin başında geldiğni söyledi. Polonya’nın üreten bir ülke olduğunu ifade eden Soroczynski, otomotivin Polonya sanayi üretiminde yüzde 13 paya sahip olduğunu vurguladı. Sektörde ağırlıklı olarak motor parçaları ve yedek parça üretimi yapıldığını kaydeden Sorocynzski, “Avrupa’da 4, dünyada ise 9. büyük tedarikçi konumundayız. Bursa’nın otomotiv sektöründeki potansiyelini biliyoruz. Bu proje ile yeni işbirliklerine imza atacağımıza inanıyorum” şeklinde konuştu.
“POLONYA ELEKTRİKLİ ARAÇLARA HAZIRLANIYOR”
Polonya Yatırım ve Ticaret Ajansı Stratejik Sanayi Müdürü Grzegorz Galczynnski otomotiv sektöründe elektrikli araçlara geçiş süreci yaşandığını ifade etti. Polonya’yı bu dönüşüme hazırlamayı hedeflediklerini kaydeden Galczynski, “2025 yılına kadar 1 milyon elektrikli taşıt hedefimiz bulunuyor. Devlet kurumlarına ait araçların yüzde 25’i elektrikli olacak. Ar-Ge çalışmalarımız bu yönde yoğunlaşmış durumda. Elektrikli araçlar üzerine toplam tutarı 2,4 milyar euro’ya ulaşan 17 proje yürütüyoruz. Sektörün güçlü ülkelerinden Türkiye ile de işbirliğimizi artırmak istiyoruz” dedi.
BTSO heyeti, ziyaret kapsamında ayrıca Polonya Silesia Otomotiv Kümelenmesi ev sahipliğinde düzenlenen toplantıya katılırken, Polonya otomotiv sektörünün önde gelen firmaları Kirchoff ve Maflow Grup’u da ziyaret ederek, üretim tesislerini inceledi.
KOBİ’LER DIŞ TİCARETTE UZMANLAŞACAK
'Türkiye ve AB Arasında Otomotiv Sektöründe Fırsatlar Bulmak ve Köprüleri Kurmak' projesi, Avrupa Birliği’nin Katılım Öncesi Yardım Aracı çerçevesinde tanımlanan TOBB (Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği) ve EUROCHAMBRES (Avrupa Odalar Birliği) koordinasyonunda sürdürülen ‘Türkiye-AB İş Diyaloğu Programı’ kapsamında alınan hibe ile BTSO tarafından Polonya Ticaret Odası, Macaristan Ticaret ve Sanayi Odası ve Kilis Ticaret ve Sanayi Odası ile işbirliği içerisinde gerçekleştiriliyor. Projeyle otomotiv sektöründe faaliyet gösteren KOBİ’lerin dış ticarette uzmanlaşması, girişimcilik ve AB politikaları konusunda farkındalık sağlanması, Polonya Ticaret Odası ve Macaristan Ticaret ve Sanayi Odası’nın iyi uygulamalarının transferi ve KOBİ’lere söz konusu ülkelerde iş fırsatları sağlanması hedefleniyor.

FOTOĞRAFLI

Haberin Devamı