Beden Sağlığı Bu ağrıyı ciddiye alın!

Bu ağrıyı ciddiye alın!

Paylaş
Bu ağrıyı ciddiye alın!

Özellikle otururken şiddeti artan kuyruk sokumu ağrısı yüzünden yolculuk etmek, ofiste uzun saatler oturarak çalışmak ya da keyifle yemek yemek imkansız hale gelebilir

Kuyruk sokumu, insan vücudunda bulunan 33 tane omurun en alt kısmında bulunan son parçası. Bu kemiğe halk arasında “poçik” ve tıp dilinde ise “koksiks” adı veriliyor. Koksiks veya kuyruk sokumu leğen kemiğinin içindeki organları alttan destekleyen kasların yapışma noktası olduğu için büyük öneme sahip. Ağır yük kaldırmaktan ileri gelen zedelenmeler, zorlu antrenmanlar, doğumsal bozukluklar, kuyruk sokumunda düşme sonrası meydana gelen ezilme, kırık ve çıkıklar, uzun süre aynı pozisyonda sert zeminde oturmak zorunda kalmak, kuyruk sokumu civarında görülebilen kıl dönmesi ve apse gibi iltihaplar, kemik hastalıkları, dolaşım bozuklukları bu tip ağrılara yol açabiliyor.

Haberin Devamı

Kuyruk sokumu ağrılarının, daha çok kadınlarda görüldüğünü ve toplumda sık rastlandığını belirten Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Arda Çınar, kuyruk sokumu ağrısından korunmak için ağır yük kaldırmaktan ve zorlayıcı hareketlerden kaçınmak gerektiğini söyledi. Ağrı ihmal edildiğinde tedavi süresinin uzadığına dikkat çeken Dr. Çınar, “Ağrının kendiliğinden geçmesini beklemeyin” uyarısında bulunarak şunları söyledi:

TEDAVİDE GEÇ KALMAYIN

“Pek çok kişi hayatının bir döneminde bu bölgede ağrıyla karşı karşıya gelmektedir. Vücut bu bölgedeki aşırı yüklenmenin yol açtığı sorunları kendiliğinden geriletebilmektedir. Ancak üzerine oturulduğunda büyük bir yük binen bu bölgenin iyileşebilmesi, vücudun diğer bölgelerine göre daha geç olmaktadır. Ağrının tedavi sürecinde bölgedeki problemin temeline inmek gerekmektedir. Problem olan bölgeyi baskı altından kurtarmak iyileşmeyi hızlandırmaktadır. Bu nedenle oturma simidi kullanmak sert zemine oturmamak, klozet tipi bir tuvalet kullanımı ile beraber bu bölgedeki yangıyı çözebilecek ilaçlar ve enjeksiyonlar kullanılmalıdır. Bunlarla beraber şikayetler gerilemediği takdirde, skopi (x ışını ile görüntü alınabilen cihaz) altında bölgeye noktasal enjeksiyonlarla başarılı bir tedavi uygulanabilmektedir. Bu hastalara nadiren uygulanan cerrahi müdahale ile bu bölgede bulunan kemik çıkartılabilmektedir.”

Haberin Devamı

ntvmsnbc