Gündem Bu belde kanserle savaşıyor

Bu belde kanserle savaşıyor

Paylaş
Bu belde kanserle savaşıyor

Zonguldak'ın Karaman Beldesi'nde 5 kişinin kanserden ölmesi, 16 kişide de karaciğer, akciğer ve kolon kanseri hastalığına rastlanması endişe yarattı

Karaman Beldesi'nde son 3 yılda 39 yaşındaki Vahide Çakmaklı, 56 yaşındaki Ayşe Akkoç ve 62 yaşındaki Azize Aydın ile orta yaşın üzerindeki 2 erkek hasta, karaciğer ve akciğer kanserinden yaşamını yitirdi.

2 GSM şirketine ait birer baz istasyonu kurulu bulunan Merkez ve Sadıklı Mahalleleri'nde yaşayan 5 kişinin ölümüyle birlikte, aynı mahallelelerde yaşayan ve büyük bölümünü kadınların oluşturduğu 16 kişide de kanser hastalığına rastlandı. Aralarında 20'li yaşlarda hastaların da bulunduğu 16 kişiden 2'isinin durumunun ağır olduğu belirtildi.

BAŞKAN DEVREYE GİRDİ

Kanser hastalarının sayısında yaşanan artış, belde halkını korkuttu. Kansere, mahallelerindeki baz istasyonlarının yol açtığını düşünen belde sakinleri, Karaman Belediye Başkanı AK Partili Mustafa Kalaycı'dan, baz istasyonlarının kaldırılması için yardım istedi.

Başkan Kalaycı da durumu İl Çevre ve Orman Müdürlüğü ile İl Sağlık Müdürlüğü'ne bildirdi. İl Sağlık Müdürlüğü Kanser Kontrol Birimi, beldede inceleme başlattı. Kanser Kontrol Birimi Sorumlusu Esin İlhan, makamında ziyaret ettiği Başkan Kalaycı'dan konuyla ilgili bilgi aldı.

HASTA OLDUKLARINI SÖYLEMİYORLAR

Başkan Kalaycı, 5 kişinin kanserden öldüğünü, 16 kişinin de hastanelerde tedavi gördüğünü söyledi. Hasta sayısının daha da fazla olduğunu belirten Başkan Kalaycı, "Kimisi hastalığını açıklamak istemiyor.

Kanser olduğu bilinirse, çevresindekilerin kendisinden uzaklaşacağını düşünüyor. Hastalığı bulaşıcı sanıyor. Bu yüzden hasta sayısının daha fazla olduğunu düşünüyoruz. Halk endişeli" dedi.

KANSER TARAMASI YAPILACAK

Esin İlhan ise, önce beldede kanserden ölen hasta ve tedavi gören hasta sayısını tespit edeceklerini söyledi. Ardından, Kanser Erken Teşhis ve Tarama Merkezi ile taranabilen kanser türlerine yönelik tarama yapacaklarını belirten İlhan, eğitim faaliyetleri de düzenleyeceklerini kaydetti.

İlhan, "Çalışmalarımızda, bölgenin çevresel özelliklerini, nüfus özelliklerini, yaşam tarzları ve meslek gruplarını inceleyeceğiz" dedi. Kanserojen etkenleri arasına baz istasyonlarının da bulunduğunu belirten İlhan, "Bunların kurulum alanları çok önemli. Buradaki durumun bu yönden de araştırılması gerekir. Çalışmamız sonunda ciddi bir durum ortaya çıkarsa gerekli tedbirlerin alınması lazım" diye konuştu.

Ersin ERCAN-Durmuş SEVİNDİK/DHA