Türkiye (Son Dakika) Bu hafta sokağa çıkma yasağı var mı?

Bu hafta sokağa çıkma yasağı var mı?

Paylaş
Bu hafta sokağa çıkma yasağı var mı?

Corona virüste vakalardaki artış sonucu "Bu hafta sokağa çıkma yasağı var mı?" aramalarına başlandı. "Sokağa çıkma yasağı olacak mı?" sorusunun cevabını merak eden vatandaşlar için hemen söyleyelim Hafta sonu sokağa çıkma yasağının olup olmayacağı konusunda henüz bir açıklama yapılmadı. Ak Parti sözcüsü Ömer Çelik sokağa çıkma yasağıyla ilgili "Şu anda açıklanan yeni bir önlem yok" ifadesini kullandı.

Corona virüs önlemler kapsamında uygulanmaya başlanan hafta sonu kısıtlamaları iki haftadır uygulanmıyordu. Ancak yeni normale geçilen şu günlerde corona virüs vaka sayısındaki artış "Sokağa çıkma yasağı olacak mı?" sorusunu yine gündeme getirdi. Sokağa çıkma yasağının olup olmadığını merak eden vatandaşlar aramalara başladı. Peki bu hafta sokağa çıkma yasağı var mı?

Haberin Devamı

Bu hafta sokağa çıkma yasağı var mı?

Hafta sonu sokağa çıkma yasağının olup olmayacağı ile ilgili henüz resmi bir açıklama yapılmazken Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 14 Haziran’da yaptığı açıklamada, ‘İyileşen hasta sayımız yeni vaka sayısının altına düştü. Yoğun bakıma ve solunum cihazına ihtiyaç artıyor: Hedeften uzaklaşıyoruz.’ dedi.

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, yeni bir kısıtlamanın olup olmayacağının sorulması üzerine, 'Şu anda açıklanan yeni bir önlem yok' dedi.

Geçtiğimiz hafta 700’lere kadar inen vaka sayıları, son birkaç gündür yeniden binli rakamları gördü. Yaşanan bu kısmi artış ikinci dalga endişesi yarattı. Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyeleri, vaka sayılarını Hürriyet’e yorumladı:

Prof. Dr. Tevfik Özlü: Günlük vaka sayıları, bir salgının tek başına iyi ya da kötü gittiğini göstermez. Diğer kriterlere de bakmak lazım. Şu anda test sayıları salgının ilk dönemi gibi değil. Test sayısında ciddi oranda artış var ama vakalar binli sayılarda devam ediyor. Pozitiflik oranı da artan test sayısına göre azaldı. Yani salgın şu anda halen inişte. Biz buna ‘vaka havuzu’ diyoruz. Şimdi dikkat ederseniz iyileşen hasta sayıları artıyor ve havuz giderek boşalıyor. Hastaneye yatanların oranı bir ara yüzde 23’tü, şimdi ise 2.31’e düştü. Ne zaman korkarız? Günlük vaka sayısı sürekli artıyor, pozitif oranı giderek yükseliyorsa, hastanede yatış arttıysa, ağır hasta sayısı yükselişteyse o zaman salgında tekrar başlangıca dönüyoruz anlamına gelir. Bu dinamik bir süreç, ‘salgın geçti gitti’ diye bir şey yok. Eğer artış korkulan şekilde olursa, aynı olmasa da farklı tedbirler alınacaktır.

Haberin Devamı

Doç. Dr. Sema Kultufan Turan: Kontrolsüz bir artış yok, bunu söyleyebilirim. 45 binin üzerinde test yapılıyor her gün, rakamlar artıyor gibi görünse de pandeminin pik yaptığı dönemler gibi değil. Kontrollü sosyal yaşam konusunda çok ciddi olmalıyız. Bu süreci doğru biçime yönetebilirsek pandemi konusunda gösterdiğimiz başarımız devam edecektir. Bu haftaki verileri önümüzdeki toplantıda konuşup değerlendireceğiz. Başka ne gibi önlemler alınabilir, elbette konuşacağız. Normalleşmenin de denetlenmesi en önemli kısım. Sayılar önümüzdeki haftalarda da binin üzerinde giderse bir takım farklı önlemler için ilk adımlar atılabilir.

Haberin Devamı

Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz: Geçen hafta sonu yaşanan bölgesel manzaraları gördük. Tedbirsizliklerin sayılara yansıması 7-10 gün arası bir sürede kendini gösteriyor. Yani geçen haftanın yansımaları cuma akşamından itibaren vaka sayılarında bir artış olarak ortaya çıktı diyebiliriz. Tabii semptom göstermeyen kişilere yapılan testlerin artmasının da vaka sayılarının artışına katkısı oldu. Kontrollü sosyal hayat dediğimiz şu dönemde, maske, mesafe, temizlik ve kalabalıklardan kaçınma konularına çok önem vermeliyiz. Çünkü artık ‘evde kal’ döneminden ‘işini gör evine dön’ dönemine geçiyoruz.