Sağlık Bu hastalık en çok kadınlarda görülüyor

Bu hastalık en çok kadınlarda görülüyor

Paylaş
Bu hastalık en çok kadınlarda görülüyor

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Nöroloji Uzmanı Doç.Dr. Murat Terzi, Multipl Skleroz (MS) hastalığının daha çok kadınlarda görüldüğünü belirtiyor

OMÜ Tıp Fakültesi Nöroloji Uzmanı Doç.Dr. Murat Terzi, MS hastalığı hakkında açıklamalarda bulundu.

Haberin Devamı

Hastalığın toplumda her 100 bin kişiden 50 ile 100’ünde görüldüğünü ifade eden Doç.Dr. Murat Terzi, MS’in beyin ve omurilik hastalığı olduğunu belirtti.

Hastalığın beyin ve omuriliğini tutmakla birlikte vücutta değişik şikayetlerle beraber kendini gösterdiğini söyleyen Doç.Dr. Terzi, "Yaklaşık 20 ile 40 yaş arasında daha çok kadınlarda görülen bir hastalıktır. Yani bu hastalık 3 kadında görülüyorsa, 1 erkekte görülüyor. 20 yaşın altında erken başlangıçta ya da 40 yaşın üzerinde ileri başlangıçta MS olduklarına rastlıyoruz. MS, nedeni tam belli olmayan bir hastalıktır. Bununla beraber vücudun bağışıklık sistemi ile ilişkisi vardır. Vücudun direncinin düştüğü, özellikle çok stresli olunan durumlarda, aşırı efor gerektiren durumlarda, ağır bir travma sonrası, bazen de gebelik gibi ya da geçirilmiş bir hastalıktan sonra başlangıç gösterebiliyor" dedi.

Haberin Devamı

TÜRKİYE'DE 40 BİN MS HASTASI VAR

Hastalıkta görme kaybı, dengesizlik, çift görme, el ve ayaklarda uyuşma, kol ve bacaklarda güçsüzlük gibi şikayetlerin, hastalığın erken dönemlerinde karşılaşılan bir durum olduğunu dile getiren Doç.Dr. Murat Terzi "Hastalık ilerledikçe unutkanlık, idrar kaçırma ve cinsel fonksiyon bozukluğu gibi şikayetleri görebiliyoruz. Türkiye’de yaklaşık 40 bin MS hastası var. Bu hastaların her birinin şikayeti farklı farklı oluyor. Bazı hastalar zaman geçtikçe bu hastalıkta büyük problemle karşılaşmayabilir, çoğunlukla da bunu görüyoruz. Ama bazen nadir olarak bu hastalığın zaman geçtikçe ilerlediğini, kişilerde yürüme güçlüğü ve unutkanlık gibi şikayetlerin, özrünü daha da artırdığını görüyoruz" diye konuştu.

İlker AKTAŞ/ SAMSUN, (DHA)