Dünya Bu kez hedefinde Doğu Avrupalılar var

Bu kez hedefinde Doğu Avrupalılar var

Paylaş
Bu kez hedefinde Doğu Avrupalılar var

İslam karşıtı Hollandalı politikacı Wilders, Doğu Avrupalıları da hedef alınca AB'den kınama yağmuru geldi

Hollanda’da yıllardır "Müslümanları geri gönderelim" kampanyaları yürüten Geert Wilders liderliğindeki Özgürlük Partisi (PVV) Orta ve Doğu Avrupalıları da hedef alınca AB’nin sert tepkisiyle karşılaştı. Irkçı partinin geçen hafta açtığı bir internet sitesinde, halktan Hollanda’daki Orta ve Doğu Avrupalı göçmenlerden şikayetlerini bildirmeleri isteniyor.

Partiye ait internet sitesinde "Orta ve Doğu Avrupalılar nedeniyle bir sorunla karşılaştınız mı? İşlerinizi Polonyalılara, Bulgarlara ya da Rumenlere kaptırdınız mı? Onları geri göndersek daha iyi olur mu?" gibi sorular yöneltiliyor. Avrupa Parlamentosu’nun en büyük siyasi grubu Hıristiyan Demokratlar, ırkçı partinin bu girişimini kınayarak söz konusu internet sitesinin "doğrudan bir grup halkı hedef alması ve onlara nefreti beslemesi nedeniyle Avrupa’nın özgürlük anlayışıyla bütünüyle çeliştiğini" belirtti.

Hıristiyan Demokrat gruptan yapılan açıklamada, "II. Dünya Savaşı’nda Hollanda’yı özgürleştirmek için birçok Polonyalı asker hayatını kaybetti. Polonyalı göçmenler Hollanda’da çalışıyor, vergi veriyor ve ülke ekonomisine değerli bir katkı yapıyor. Hollanda, Orta ve Doğu Avrupalı göçmenleriyle gurur duymalıdır" denildi. Açıklamada, tüm 27 üyeden AB vatandaşlarının Birliğin her bir yanında kendilerini evinde hissetmeleri gerektiği kaydedilerek "Sorunlar günah keçisi aranarak değil, diyalogla çözülmelidir" vurgusu yapıldı.

AB Komisyonu’nun adalet ve temel haklardan sorumlu Başkan Yardımcısı Viviane Reding de ırkçı partinin açtığı internet sitesinin AB değerlerine bütünüyle aykırı olduğunu ve "açıktan hoşgörüsüzlük çağrısı yaptığını" ifade ederek, "Avrupa’da özgürlüğü destekliyoruz. Vatandaşlarının istedikleri yere yerleşebildikleri, çalışabildikleri ve eğitim alabildikleri açık bir kıtayı destekliyoruz. Sorunlarımızı vatandaşlarımıza masallar anlatarak değil, daha fazla dayanışmayla çözüyoruz" dedi.

Brüksel’den gelen tepkilere "Avrupa defolsun" cevabını veren Wilders, internet sitelerinin büyük ilgi uyandırdığını ve göçmenlerle ilgili şu ana dek 30 binin üzerinde şikayet aldıklarını söyledi. Hollanda’daki Wilders destekli azınlık hükümetinin Başbakanı Mark Rutte de internet sitesiyle ilgili sorular karşısında farklı siyasi partilerin tutumları hakkında yorum yapmayacağını belirtmekle yetiniyor.

Öte yandan AB’nin, Özgürlükler Partisi’nin Avrupa değerleriyle çeliştiğini ancak Orta ve Doğu Avrupalılar hedef haline geldiğinde anlamış olması dikkati çekiyor. AB, Türkleri ve Faslıları kıta dışına tekmelenen koyunlar olarak resmeden afişler kullanan Belçikalı ırkçı parti Flaman Menfaatine tepki göstermemişti.

AA

Haberin Devamı