Cumartesi Postası Bu kitap erkeklere çok pahalıya mal olacak

Bu kitap erkeklere çok pahalıya mal olacak

Paylaş
Bu kitap erkeklere çok pahalıya mal olacak

Amerikalı gazeteci Jessica Bennett’in yazdığı ‘Feminist Dövüş Kulübü’nün amacı, kadınları iş yerinde savaş taktikleriyle donatmak! En modern görünen iş ortamlarında bile karşımıza çıkabilen cinsiyetçi davranışlarla baş edebilmek için neler yapabiliriz? Cevabını burada bulacaksınız.

Dilara Doğan

Haberin Devamı

Dilara.doğan@posta.com.tr

DÜŞMANINIZI TANIYIN

● Sert konuşun, bebek sesi çıkarmayın. Etkin, otoriter bir dil kullanın. “Şunu şöyle yapsak nasıl olur acaba?” yerine, “Şunu deneyelim” demelisiniz.

● Teşekkür edin ve kaçın. Fikrinizi takdir edenlere de anında teşekkür edin. Bu daha çok övgü kazanmanızı sağlayacak.

● Bir eküri bulun. Siz her konuştuğunuzda başını sallamasını ve ilgili görünmesini isteyin.

● Şakşakçılık yapın. Bir kadından güzel bir fikir duyduğunuz an onu alenen destekleyin.

● Sakin olun ve işinize devam edin. Erkekler sinirli davrandığında statü kazanıyor, kadınlarsa statü kaybediyor. Öyleyse derin bir nefes alın ve kararlı bir tonda düşünerek konuşun. Haklı öfkenizi stratejik bir şekilde açığa çıkarmalısınız.

Haberin Devamı

Sinirlenin ve ödeşin. Bir erkek sinirli olduğunda ‘sinirli’ ama bir kadın sinirlenince ‘hormonal’ deniyor. Bu çifte standardın önüne geçmek için neden üzgün veya sinirli olduğunuzu vurgulayın. Şuradaki kadın regl mi? Onun tamponu siz misiniz? Hayır mı? O zaman sizi hiç ilgilendirmez.

● Kulağınızı tıkayın. Bazı ‘kuyukazar’ların bütün amacı tepki vermenizi sağlamaktır. Onlara istediklerini vermeyin.

KENDİNİZİ TANIYIN

Minnettar ayaklarını bırakın. Kadınlar gerektiğinden fazla övgüyü geri çevirip duruyor. Başkalarının sizin işiniz için övgü almasına engel olmak istiyorsanız aldığınız övgüyü geri çevirmeyin.

● “Hayır” deyip geçin. Reddetme ve kabul etmeme arasındaki farkı iyi ayırt edin. Kişinin kendisine değil, isteğine hayır cevabı verdiğinizi unutmayın.

● Söz vermeyin, mutlu edin! Araştırmalara göre kadınların erkeklere oranla daha çok “Evet” demeleri bekleniyormuş. Bazı durumlarda istekte bulunan kişinin, sizin sandığınız kadar beklenti içinde olmadığını bilin.

● Ağlamayana meme yok. İstediğiniz şeyi mutlaka dile getirin.

YENİ KURALLAR: İŞ YERİNDE AĞLAYABİLİRSİNİZ!

“İş yerinde ağlayabilirsiniz, hatta iş yerinde ağlamalısınız. Hatta ve hatta… Bana bir iyilik yapın ve iş yerine gözyaşlarınızı getirin” demiş, ‘Transparent’ dizisinin yaratıcısı Jill Soloway.

Ağlayabiliriz, çünkü bazen olur öyle şeyler, çünkü başarılarıyla ayakta durabilen yetişkin ve profesyonel kadınlarız. Çünkü muhtemelen ofisteki diğer kadınlar tuvalete sığınarak ağlıyor.

Haberin Devamı

Ağlayabilirsiniz, çünkü ağlamak size iyi gelir. Sinirbilimci ve gözyaşı araştırmacısı William H. Frey, kadınların erkeklere oranla dört kat daha fazla, hatta ayda ortalama beş kez ağladığını söylüyor. Aynı zamanda daha uzun süre ağlıyorlarmış. Oysa kızlar ve erkekler henüz çocukken eşit miktarda ağlar. Sonra ağlamamaları gerektiğini öğrendikçe erkek çocukların ağlamaları azalır.

Ağlayın! Herkesin içinde ağlayın.

Feminist yazarlar Casey Miller ve Kate swift tarafından hazırlanan ‘Yazarlar, editörler ve Konuşmacılar İçin Cinsiyetçi Olmayan Yazım el Kitabı’ adlı kılavuzdan bazı kelimeler.

Alıngan: Daha önce bir erkek için alıngan dendiğini duymuş muydunuz? Ben duymadım.

Agresif: tamamen aynı davranışları sergilemelerine rağmen erkek iddialı, kadın agresif oluyor.

● Buyurgan: Patronlara yakışır türden davranışlar sergileyen. normalde iyi bir şey sanırsınız ama değil. Bir araştırmaya göre kadınlar, buyurgan olarak görülmekten aşırı korktuğu için genellikle liderlik rollerini ellerinin tersiyle itmeyi tercih ediyor.

Haberin Devamı

● Duygusal: Kadınların iş yerinde hoşnutsuzluğunu veya kızgınlığını dile getirdiğinde maruz kaldığı sıfat. aynısını erkekler yaptığında ‘hırslı’ sıfatı uygun görülüyor.

Geveze: Klişe: en çok kadınlar gevezelik yapar. gerçek: Kadınlar ve erkekler bir araya geldiğinde en çok konuşan erkeklerdir.

● Küstah: Bir başka deyişle, fikrini söylemeye cüret eden kadın.

● Metres: Kadına ‘metres’ deniyor, peki ya erkeğe? ‘Gizli bir beraberlik yaşayan çapkının teki’ mi?

Sürtük: Kadın yapınca “Sürtüğe bak.” erkek yapınca “Aferin koçum.”

● Taş..lı: Yani cesur. Cesur olmak için mutlaka erkek anatomisine mi sahip olmak gerekiyor?

Feminist: Erkek ve kadın arasındaki eşitliğe inanan kişi. (SİZ!)

● Ataerkil: Erkekler tarafından ve erkekler için oluşturulan, konuştuğunuz dilden çalıştığınız ofise kadar her yerde görebileceğiniz sistem. Hayır, tüm erkekler ataerkilliğin bir parçası değildir. ama erkek tarafından temsil edilir.

Haberin Devamı

● Feminist Dövüş Kulübü: Sizin tayfanız, birliğiniz, kız çeteniz; karşılık beklemeden yardımınıza koşan profesyonel destek sistemi; “Ya hep ya hiç!” diyen kankalarınız.

PATRONA EMOLOJİ

Eğer patronunuz size emoji gönderdiyse siz de emojiyle ona cevap vermekten çekinmeyin. Buna ‘davranışsal taklitçilik’ deniyor ve insan ilişkilerinde güven sağlamaya yardımcı olabiliyor.