Yaşam Bu köydeki kadınlar turizimci

Bu köydeki kadınlar turizimci

Paylaş
Bu köydeki kadınlar turizimci

Demre'deki 140 haneli Üçağız Köyü'nde oturan hemen hemen bütün kadınlar turizm sektöründe çalışıyor

Antalya'nın Demre İlçesi’ndeki 140 haneli Üçağız Köyü’nde oturan hemen hemen bütün kadınlar turizm sektöründe çalışıyor. Ev işlerinden artan kalan zamanlarında köylü kadınlar, kendi tezgahlarında yaptıkları, el işlerini bölgeye gelen turistlere satarak para kazanıyor.

Haberin Devamı

’Deniz-kum-güneş’ üçlemesinin yanında tarihi güzellikleriyle her yıl 700 ile 800 bin arasında turist ağırlayan Demre’nin 140 haneli Üçağız Köyü’nde yaşayan kadınlar, turizm sayesinde ev ekonomisine katkı sunuyor. Simena Antik Kenti, Batık Kent, Kekova ve Tersane koylarına gitmek isteyen turistlerin geçiş güzergahında yer alan Üçağız Köyü’nde kadınlar turistlere kendi tezgahlarında yaptıkları takı, el işi oyalı yazmalar, nakış ve topladıkları şifalı otları satıyor. Toplam nüfusu 510 olan köyde yaşayan 240 kadının hemen hemen hepsi yabancı dil biliyor.

HEM TANITIYORLAR HEM PARA KAZANIYORLAR

Dünyaca ünlü antik kentleri ve Kekova’nın cennet koylarını dolaşan tatilciler, ziyaretleri sırasında kadın satıcılardan alışveriş yapıyor. Yöreye özgü el işlerini çeşitli ülkelerden gelen turistlere satan Üçağızlı kadınlar, hem Demre’nin tanıtımı yapıyor hem de para kazanıyor. El işlerini genel kışın evlerindeki tezgahlarda yapan kadınlar, yazın hareketli dönemlerinde kayıklarla tur teknelerine yanaşarak satış yapıyor. Ellerindeki ürünleri 1 lira ile 60 lira arasında değişen fiyatlardan satan satıcı kadınlar, pazarlama teknikleriyle de görenleri şaşırtıyor. Tek geçim kaynağı turizm olan köyde kadınlar girişimcilikte engel tanımıyor.

Haberin Devamı

KIŞIN ÜRETİP, YAZIN SATIYORLAR

Turistlere takı satarak para kazanan açık öğretim lisesi öğrencisi Nazlı Korucu, "Turizm bölgesinde yaşıyoruz. Tasarladığım takıları tatilcilere satıyorum. Aile ekonomisine katkı sağladığım gibi, kendi masraflarımı da çıkarıyorum" dedi.

Kadın satıcılardan Hanife Boz ise kışın turizm hareketliliğinin olmadığı dönemde evde takı ya da el işi yaptığı söyledi. Bütün kış yaptığı takı ve el işlerini yaz boyunca sattığını anlatan Boz, "Köyümüz turistik bir yer. Yoğun bir turist akını var. Bundan faydalanmak için kışın yapıp, yazın satıyoruz. İki çocuğum okuyor. Onlara katkıda bulunuyorum" diye konuştu.

Dursade Boz da "Köydeki kadınlar bütün yaz deniz, antik kentler de ya da hemen liman girişinde tezgah açarak satış yapar. Turizm burada insanların tek iş kapısı" dedi.

DHA

Haberin Devamı