Yaşam Bu mantarın kilosu bin lira

Bu mantarın kilosu bin lira

Paylaş
Bu mantarın kilosu bin lira

Zonguldak Ereğli'de oturan İlyas Mat, birçok hastalığa iyi geldiği belirtilen ve doğada nadir olarak bulunan reishi mantarını 4 yıllık aramaları sonucu ormanlık alanda buldu

Demir çelik fabrikasında çalışan 42 yaşındaki evli ve üç çocuk babası İlyas Mat, 2012 yılından bu yana aradığı reishi mantarını Keşkek köyü yakınlarındaki ormanlık alanda buldu. Reishi mantarı ile ilgili 2012 yılında yayınlanan bir haberi okuduğunu ve o günden bu yana ormanlık alanlarda arama yaptığını ifade eden Mat, kendisine ait dağ evi yolu üzerinde mantarı bulduğunu söyledi.



Mat, “2012 yılında okuduğum bir haberde bir öğretmenin Zonguldak dağlarında reishi mantarı bulduğunu okumuştum. Bu Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi tarafından tescillenmiş bir üründü. Haberi okuduktan sonra çevremde de var mıdır diye o gün bugündür arıyordum. Dağları alt üst ettik ama her gün gelip geçtiğim yol üzerindeki kütükte buldum. Artık bizim dağlarımızda da bu reishi mantarı olduğunu da tescillemiş olduk. İnternetten karşılaştırılabilir. Çeşitli haber ve bilgi kaynaklarından bakılabilir” dedi.

Reishi mantarının 2-3 bin yıl öncesinden geldiğini ve Çin İmparatorları tarafından tüketilerek birçok hastalığa iyi geldiğini dile getiren Mat, “Bu mantar 2-3 bin yıl önce Çin İmparatorları tarafından ölü diye konuştu.

Reishi mantarını bundan sonra da aramaya devam edeceğini belirten Mat, bu işe merakı olup aramak isteyenlere de Kdz. Ereğli bölgesindeki ormanlık alanlarda rehberlik yapmaya hazır olduğunu ifade etti. Çok ender bulunan bir tür olan reishi mantarının sürü halinde üremediğini, tek tek ürediğini dile getiren Mat, genellikle yüz bin devrilmiş ağaçta bir görüldüğünü söyledi. Mat, mantarın kilosunun bin TL'den alıcı bulduğunu sözlerine ekledi.

Çin tıbbında yaklaşık 4 bin yıldır ilaç olarak kullanılan reishi mantarı doğada ender olarak bulunuyor.

İHA



Haberin Devamı