Dünya Bu saldırının artçıları olabilir

Bu saldırının artçıları olabilir

Paylaş
Bu saldırının artçıları olabilir

Terör ve uluslar arası ilişkiler uzmanı Özyeğin Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mesut Hakki Caşin saldırıyı Posta.com.tr'ye değerlendirdi

Serkut Bozkurt: Paris neden hedef?

Haberin Devamı

Mesut Hakkı Caşin: Fransa'ya IŞİD'e karşı yer alan koalisyon güçlerinde aktif rol aldı. Ayrıca geceki saldırı Charlie Hebdo saldırısına göre daha organize ve bir devlete karşı olarak bir saldırı. Bu saldırı iki ülkeye aynı anda yapıldı. Saldırının Fransa-Almanya dostluk maçı sırasında yapılması, iki ülkedeki faşizan, İslam düşmanlarını tetikleyecek.

MÜLTECİLERİN İŞİ ZOR

Tüm dünyada terör tanımı değişecek. Avrupa ve Amerika mültecileri bundan sonra almayabilir. Saldırıda, iki önemli hedef var. Zaiyatın fazla olması ve rehinelerin sayısı. Artçı dalgalar da olacak. Fransa Cumhurbaşkanı Hollande'ın cümlesi çok önemli. Diyor ki, korktuk. Ardından Fransa sınırlarını kapattı. IŞİD'in hedefi, sizi her zaman her yerde vurabiliriz. Bu dalgayı yaratmak istiyor. Bu asimetrik (dengesiz savaş gücü, çatışan taraftardan zayıf olanının gayri nizami savaşı) savaştır.

Haberin Devamı

Serkut Bozkurt: Bundan sonra ne olacak?

Mesut Hakkı Caşin: Batı bundan sonra Suriye'den gelen mültecilere karşı daha sert olacak. Yaptırımlar artacak.

Serkut Bozkurt: Buradaki saldırıda bizim görmediğimiz durum ne?

Mesut Hakki Caşin: Taktik olarak iki önemli var. Bombalı intihar saldırısı ve rehine alma. Çok büyük kitleleri hedef alıyor IŞİD. Hem Fransa polisine hem de Fransız askerine mesaj veriyor. Devlete meydan okuyor. İslamofobi artacak. Terörist tanımında ayrım olacak.

Serkut Bozkurt: Terör uzmanları, IŞİD'in ilk hedefi olarak Rusya'ya görüyordu. Hedefin Fransa olması şaşırtıcı mı?

Mesut Hakkı Caşin: Değil. Aldatmaca var. Uyuyan terör hücreleri var. Başka devletler de hedef olabilir. Bu terör saldırısından sonra IŞİD'e karşı mücadele uluslarası olacak. Bu küresel bir sorun.