Çocukluk Bu sefer çocuğunuz size hayır dese?
Paylaş
Bu sefer çocuğunuz size hayır dese?

Bazı insanlar çocukken de yetişkin hayatlarında da kendilerini ifade etmekte zorlanabilir. Ama bu böyle gelmiş böyle gidecek anlamına gelmez. Yetişkin bir birey olduğunuzda bile bu özelliğinizi değiştirebileceğiniz gibi, çocukları kendini daha iyi ifade edebilen bireyler haline getirmek aslında daha kolay. Nihayetinde ağaç yaşken eğiliyor. Sizin de muhakkak birine “hayır” diyemediğiniz bir an olmuştur. Nasıl hissetmiştiniz kendinizi? Belki kendinize kızdınız belki güvensiz hissettiniz… Çocukları düşünelim şimdi de. Zaten küçük oldukları için çoğu zaman istekleri, söyledikleri dikkate alınmıyor. “Nasılsa çocuk anlamaz, iki ağlar geçer.” gibi cümleler sıklıkla kuruluyor.

SİZE 'HAYIR' DEMESİNE İZİN VERİN

Haberin Devamı

Eğer çocuğunuzun, sizin “hayır” diyemediğiniz o andaki duygularınızı hissetmesini istemiyorsanız bunun için bir şeyler yapabilirsiniz. Size hayır demesine izin vererek başlayabilirsiniz. Çocukların hem özgüvenleri yüksek olsun istenir hem de her zaman söz dinlemeleri beklenir. Ama çocuğunuzun size “Hayır anne, bugün kırmızı gömleğimi giyinmek istemiyorum.” demesi ve sizin bu isteğe saygı duymanız, çocuğunuzun kendi sınırlarını koyabileceğini tecrübe etmesi anlamına gelir. Onun bu istediğini göz ardı ettiğinizde düşüncelerini savunamayan, kendisi yerine başkalarının karar vermesine izin veren bir yetişkin olmasının yolu açılmış olur. Çünkü annesi bile onun “hayır”ını kabul etmiyor, başkası neden etsin ki?

Haberin Devamı

TERCİHLERİNİN SORUMLULUĞUNU ALMAYI ÖĞRENSİNLER

Tabi ki çocuklar her zaman mantıklı şeylere hayır demiyor. Yaz günü terlik giymeyi reddedip inatla kış için aldığınız yeni botlarını giymek isteyebilir mesela. O zaman tercihlerinin sorumluluğunu almasına izin verebilir misiniz? O kalın botlarda ayağı pişen çocuğunuz ayakkabı seçimini tekrar gözden geçirebilir. Kendi tercihinden öğrendiği bir sonuç çıkaracak kendisine. Baktığımızda çok basit bir şey, ne var bu “hayır” kelimesinde bu kadar? Çocuklarınızı, kendi hakkını koruyan ve başkalarının hakkına saygı duyan, özgüvenli, başkalarını memnun etmek için kendinden taviz vermeyen bireyler yapacak sihirli bir kelime işte…