Beden Sağlığı Bu sorun kadınlarda kısırlık yapabiliyor!

Bu sorun kadınlarda kısırlık yapabiliyor!

Paylaş
Bu sorun kadınlarda kısırlık yapabiliyor!

Polipler vücudun farklı bölgelerinde ortaya çıkan iyi huylu tümörlerdir. Genellikle masum olan bu polipler kimi zaman kadınlarda kısırlığa var sorunlara sebep olabilir. Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir, kadınlara konuyla ilgili önemli bilgiler veriyor....

Polip, genellikle rahim bölgesi, bağırsaklar ve ses telleri gibi vücudun değişik bölgelerinde meydana gelen iyi huylu tümörlerdir. Polip, oluştuğu yerde normalin dışında büyüme meydana gelir. Poliplerin yer aldığı bölgeyle olan bağlantısına göre ismi değişebilmektedir. Oldukça ince bir bağlantıya sahip olan poliplere ‘Saplı Polip’ adı verilir. Bu gibi polipler zaman içerisinde rahim ağzından dışarı doğru çıkma eğilimi göstermektedir. Poliplerin neden meydana geldiği henüz bilinmemekte ancak östrojen hızı ile alakalı olduğu düşünülmektedir. Ayrıca genetik bazı faktörlerin de kişilerin poliplere daha yatkın olmasına neden olabilmektedir. Kadınların yaklaşık olarak %50’sinde polip oluşumları görülmektedir. Polipler genel olarak orta yaşa gelmiş olan kadınlarda meydana gelmektedir.

Haberin Devamı

POLİPLER HAMİLELİĞE ENGEL OLUR MU?

Rahim ağzında oluşan servikal polipler son derece küçük boyutlarda olduğu için hamilelik konusunda herhangi bir engel teşkil etmemektedir. Ancak rahim içerisinde meydana gelen endometrial polipler genellikle kısırlığa neden olabilmektedir. Polip bulunan hastaların yaklaşık olarak %10’unda endometrial polip meydana gelmektedir.

BAZI POLİPLER HAMİLELİK ŞANSINI DÜŞÜRÜYOR

Özellikle 4-5 cm büyüklüğüne erişmiş olan polipler hamilelik şansını önemli ölçüde düşürmektedir. Gebelik oluşumundan sonra meydana gelen büyük poliplerde ise gebeliğin sonlanmasına neden olabilmektedir. Kısırlık problemi bulunanların yaklaşık %24’ünde endometrial polip olduğu görülmektedir. Poliplerin oluşurken herhangi bir şekilde belirti göstermemesi buna neden olmaktadır. Oluşmuş olan polipler genellikle ağrılı kanamalardan sonra ya da sıradan bir muayene esnasında belirlenmektedir.

Haberin Devamı

POLİP TEDAVİSİ NASIL OLUR?

Küçük boyutlu poliplerde genel olarak hormon tedavisi uygulanmaktadır. Bu tedavide hastalara dışarıdan progesteron hormonu sağlanmaktadır. Ancak daha büyük polipler için tercih edilen tedavi yöntemi cerrahi müdahalelerdir. Cerrahi operasyonlarda yüksek oranda başarı elde edilmektedir. Tedavi amaçlı histeroskopi polip tedavisinde en gelişmiş tedavi yöntemlerinin başında gelmektedir. Tedavi amaçlı histeroskopi ile müdahale edilen hastalar aynı gün içerisinde taburcu olma şansı bulunmaktadır. Hastalar aynı zamanda sosyal hayatlarına da hızlı bir şekilde dönebilmektedir. Poliplerin alınmasından sonra tüp bebek tedavisinde başarı oranı aynı kalmaktadır. Bu nedenle poliplerin aslında görünürde pek bir zararlarının bulunmadığı anlamına gelmektedir.