Sağlık Bu yazıyı okumadan grip aşısı olmayın

Bu yazıyı okumadan grip aşısı olmayın

Paylaş
Bu yazıyı okumadan grip aşısı olmayın

Havaların serinlemesi ile birlikte özellikle sonbahar aylarında salgın hastalıklara yakalanma riski arttı. Eylül ayı başta grip olmak üzere birçok bulaşıcı hastalık için en riskli aydır. Biruni Üniversite Hastanesi Göğüs Hastalıkları uzmanı Yard. Doç.Dr. Gülseren Sağcan, grip ve grip aşısıyla ilgili bilmeniz gerekenleri yazdı:

Grip İnfluenza A, B ve C virüslerinin neden olduğu yüksek ateş, yaygın kas ağrıları ve kırgınlık şikayetlerine yol açan bulaşıcı bir hastalıktır. Hastalık virüsü taşıyan kişilerin solunum yolu salgılarıyla ve bunlarla bulaşmış eşyalar vasıtasıyla çok kolay yayılır. Özellikle okullar, yurtlar, kışlalar, kahvehaneler, huzur evleri gibi kalabalık toplu yaşam alanlarında hastalığın yayılmasına artar.

Grip nasıl bulaşır?

Grip damlacık yolu enfeksiyonudur yani virüs vücuda solunum yoluyla girerek hastalık oluşturur. Özellikle kalabalık ve iyi havalandırılmayan kapalı ortamlarda hasta kişiler öksürük veya hapşırık ile virüsü havaya yayarlar veya ağız, burun salgılarını çevrelerindeki eşyalara bulaşır. Havada asılı kalan yada eşyalara bulaşmış olan salgılardan geçen grip virüsünün solunum yoluyla vücuda alınmasıyla hastalık bulaşmış olur.


Gripten korunmak için alınabilecek kişisel önlemler nelerdir?


-Hasta kişiler ile yakın temastan kaçınmalıdır.


-Grip benzeri bir hastalık geçirildiğinde evde istirahat edilmelidir.


-Hastayken, hastalığı bulaştırmamak için mümkün olduğunca diğer insanlarla temas sınırlandırılmalıdır.


-Aksırma ve öksürme esnasında burun ve ağız kağıt mendille kapatılmalı ve kullanılan kağıt mendil çöp kutusuna atılmalıdır.


-Sabun ve su ile eller sık sık yıkanmalıdır.


-Bulaşma yollarından olan ağız, burun ve gözlere kirli ellerle temas etmekten kaçınmalıdır.


-Yüzeyler sık sık temizlenmelidir.


Gripten nasıl korunabiliriz?


Gripten korunmak için düzenli uyku, dengeli beslenme, alkol ve sigaradan uzak durmak gerekmektedir. Gripli kişinin ağız veya burun salgısının bulaştığı eşyalarla temas önemli bir sorundur. Bu nedenle sık el yıkama alışkanlığı hem korunmada hem de bulaşmanın önlenmesinde çok önemlidir.

Grip kolay yayılan bir hastalık olduğundan salgınlar yaparak ölümlere yol açabilir. Bu nedenle risk grubundaki kişilerin mutlaka aşılanmasını öneriyoruz. Aşı virüsün antijen denilen parçacıklarını içerir ve bağışıklık sistemini uyarır. Böylece kişi grip virüsüyle karşılaşmadan önce vücudu mikrobu tanıyarak, ileride virüsle karşılaşınca etkisiz hale getirmek için gerekli olan antikorları üretir ve gribe karşı hazır olur.

Mutlaka grip aşısı yapılması gereken risk grubundaki kişiler kimlerdir?


-65 yaşını geçmiş, KOAH (Kronik Obstruktif Akciğer Hastalığı) veya astım gibi kronik akciğer hastalığı olanlar,


-Diyabet, kalp, böbrek hastalığı gibi kronik rahatsızlığı olanlar,


-Bağışıklık sistemi baskılanmış olan kişiler (kanser hastaları, immunsupresif kullananlar, kronik kan hastalığı olanlar),


-Hastanede ve huzurevlerinde çalışanlar,


-Kış veya bahar aylarında doğum yapacak gebeler,


-Sık sık seyahat eden ve insanlarla yoğun teması olan kişiler grip aşısı yaptırmalıdır


Bu riskleri taşımayan sağlıklı insanların grip aşısı yaptırmaları şart değildir. Risk grubundaki kişilerin grip aşısı yaptırmaları ve her yıl bu dönemde tekrarlamaları önerilir.


Aşıdan sonra hemen koruma başlar mı?


Aşı yapılır yapılmaz bağışıklık sistemi savunma için hazırlanmaya başlar ancak yeterli antikor yani koruyuculuk cevabı aşıyı takiben 10-15 gün içinde oluşur.


Grip aşısı bizi kesin korur mu?


Aşıların çoğunda olduğu gibi grip aşısı da %100 koruyucu değildir.


Grip virüsünün antijenik yapısı sürekli değişim gösterdiği için her yıl yeniden aşılanmak gerekir. Dünya Sağlık Örgütü grip virüsündeki değişiklikleri izler ve bir önceki mevsimde etkili olan virüs tiplerini göz önüne alarak, o yıl hangi tip virüslerin grip etkeni olabileceğini tahmin edip, uygulanacak grip aşısının bileşimi için öneride bulunurlar ve aşı buna göre hazırlanır.


Hangi dönemde aşılanmalıyız?


Gribin salgın yaptığı dönem göz önüne alınacak olursa grip aşısının eylül-ekim aylarında ya da en geç kasım ayında aşının yaptırılmasını öneriyoruz.

Grip olduğumuzda aşı yaptırabilir miyiz?

Hayır. Ateşli bir hastalık durumunda aşılama iyileşinceye kadar ertelenmelidir.

Haberin Devamı