Ekonomi Buğday fiyatı artıyor Türkiye endişeleniyor

Buğday fiyatı artıyor Türkiye endişeleniyor

Paylaş
Buğday fiyatı artıyor Türkiye endişeleniyor

Bir bölgede kuraklık, diğerinde aşırı yağışlar buğday ve şeker fiyatını artırmaya başladı

Kilit ülke Rusya zorda

Haberin Devamı

Dünyanın üçüncü tahıl ihracatçısı Rusya’da sıcakların yol açtığı kuraklık, tahıl fiyatlarını 22 ayın zirvesine taşıdı. 130 yılın en sıcak yazını yaşayan Rusya’nın tahıl alanlarının beşte biri hasar gördü.

Hasatta düşüş ihtimali bir ayda buğday fiyatlarını yüzde 50 artırdı. Temmuzdaki artış yüzde 42 oldu. Brezilya’da devam eden yağışlar ve Hindistan’da azalan yağmurlar da şeker fiyatını yükseltti. Brezilya’da 122 gemisi 3.6 milyon şeker yüklemek için yağmurun dinmesini bekliyor.

Fiyat artışı bize sıçrar

Hindistan’da yağışların az olması, üretimi olumsuz etkileyecek, şeker fiyatı yükselecek tedirginliği yaşanıyor. Bir yandan aşırı yağmur bir yanda kuraklık şeker üretimini vuracak. Uluslararası şeker talebi 158 milyon tonken üretimin 8.5 milyon tonda kalacağı tahmin ediliyor.

Haberin Devamı

Buğday ve şekerdeki fiyat artışının 7 yılda 12 milyon ton buğday ithal eden Türkiye’ye de sıçraması bekleniyor. Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Gökhan Günaydın, spekülatörlerin fiyatları daha da artırmasını bekliyor.

Sorun hasattan sonra

Türkiye’de buğday üretiminin ülke ihtiyacını karşıladığını söyleyen Tarım Bakanı Mehdi Eker, “Türkiye’nin 2.2 milyon ton buğday stoğu var. Hasat sürüyor. İhtiyacımızla ilgili bir sorun yok” dedi. Ancak, uzmanlar buğday fiyatındaki artışın iç piyasayı da etkiyeceği görüşünde. Toprak Mahsulleri Ofisi açıklama yapmaktan kaçınıyor. Hasat bittikten sonra fiyat artışı olacağını söyleyen Gökhan Günaydın, “Hasat yoğunluğu kalkar kalkmaz, spekülatörler fiyat dozunu artıracak” dedi.

Ekmeğe de yansır

Ankara Un Sanayi’nin patronu İlhan Cavcav, fabrikasında Amerika, Rusya ve Kazakistan’dan ithal ettiği buğdayı kullandığını belirterek, “Yurtdışındaki bu fiyat artışının Türkiye’ye yansımaması söz konusu olamaz. Bütün değirmenler zararına satıyor. İçeride buğday fiyatı bir-iki lira artar. Bu, ekmeğe yansır. 210 dolara ithal ettiğimiz buğdayın fiyatı şu anda 290-300 dolara yükseldi. Bu, dünya buğday fiyatları yüzde 25 artmış demektir. Bu artışı henüz fiyatlara yansıtmak istemiyoruz” dedi.

Haberin Devamı