'Bugün ne pişirsem?' diyenlere günün bayram menüsü (15 Mayıs 2021)

Bugün ne pişirsem diyenler ve lezzetli, farklı alternatifler arayanlar buraya! Tadını çok seveceğiniz, yapımı pratik, birbirini tamamlayan lezzetler günün menüsünde... İşte damak zevkinize uyacak, şehriye çorbası, kıymalı biber dolması, makarna ve şekerpare tarifi...

15 Mayıs 2021, Cumartesi 13:43 Son Güncelleme:
YAZI BOYUTU
Abone Ol Google News
ŞEHRİYE ÇORBASI TARİFİ

ŞEHRİYE ÇORBASI TARİFİ


MALZEMELER 


2 lt su

2 yemek kaşığı salça

2 yemek kaşığı zeytinyağı

Dolu dolu 1 yemek kaşığı tereyağı

Yarım su bardağı arpa şehriye

Yarım su bardağından biraz fazla tel şehriye



NASIL YAPILIR?

Zeytinyağını ve tereyağını tenceremize alalım erisin eriyince salçayı koyalım. Salçamız kızarınca sıcak veya soğuk suyumuzu koyalım su tencerede kaynayınca şehriyeleri koyalım. Şehriyeler pişesiye kadar kaynasın altını hemen kapatın. Bekledikçe daha da şişecekler. Üzerine karabiber ekerek ve limonla servis edebilirsiniz afiyet olsun.


KIYMALI BİBER DOLMASI TARİFİ

KIYMALI BİBER DOLMASI TARİFİ


MALZEMELER 

15-16 adet orta boy dolmalık biber

2 orta boy kuru soğan

150 g kıyma

2 adet domates

1,5 su bardağı pirinç

1 yemek kaşığı salça

Pulbiber

Karabiber

Tuz

Maydanoz

2 yemek kaşığı sıvı yağ

Dolmaların ağız kısmını kapatmak için:


1 adet domates

Sosu için:


1 yemek kaşığı salça

Sıcak su


NASIL YAPILIR?



Biberlerin kapakları çıkartılarak içleri boşaltılır.

Yıkanır ve suyu süzülmesi için süzgece alınır.

İç harcını ben pişirerek yapıyorum, dilerseniz çiğden tüm malzemeleri karıştırarak da yapabilirsiniz.

Tencereye sıvı yağ alınarak küçük küçük doğranmış soğan hafif kavrulur.

Üzerine kıyma ilave edilerek suyunu salıp rengi dönene kadar kavrulmaya devam edilir.

Kabuklarını soyduğumuz küçük doğradığımız domatesler eklenir ve 3-4 dk kavrulur.

Salça, pulbiber, karabiber, tuz ilave edilerek karıştırılır.

Son olarak yıkanmış ve suyu süzülmüş pirinç ile kıyılmış maydanoz eklenerek karıştırılır, bekletmeden ocaktan alınır.

Biberlerin içleri doldurularak üzerlerine domates ile kapak yapılır ve tencereye dizilir.

Sos için salça sıcak su ile çözdürülür.

Dolmaların üzerlerinden gezdirerek tencereye dökülür.

Dolmaların yarısını geçecek kadar sıcak su ilave edilerek kapağı kapatılır ve orta ateşteki ocağa alınır.

Biberler ve pirinçler pişene kadar pişirilir.

MAKARNA TARİFİ

MAKARNA TARİFİ


MALZEMELER 


4 kişilik bir aile için 1 paket makarna

5 su bardağı su

1 tatlı kaşığı tuz

Sıvı yağ


MAKARNA NASIL YAPILIR?


1 litre (5 su bardağı) suyu kaynatın, ardından içerisine 1 tatlı kaşığı tuz ve 1 tatlı kaşığı sıvı yağ atıp iyice karıştırın. Tuz ve yağ iyice karıştıktan sonra 1 paket makarnayı tencereye dökün. Pişirdiğiniz makarnanın kalınlığına göre 10-15 dakika arasında makarnayı kaynatın. İyi yumuşadıktan sonra makarnanın suyunu süzün. Ayrı bir tavada ısıttığınız 2 yemek kaşığı sıvı yağı makarnanın içerisine dökün. Makarna pişerken belirli aralıklarla karıştırmayı unutmayın. Eğer makarnaya sos yapacaksanız haşlama suyuna yağ eklemeyin çünkü yağlanan makarna hazırladığınız sosu tutmaz.

ŞEKERPARE TARİFİ

ŞEKERPARE TARİFİ


MALZEMELER 


 125 gram oda ısısında margarin

 Yarım su bardağı pudra şekeri

 3 çorba kaşığı silme irmik

 1 adet yumurta

 1, 5-2 su bardağına yakın un

 1 paket vanilya

 1 çay kaşığı silme kabartma tozu

 1 çay bardağı fındık

Şerbeti için:


 2 su bardağı şeker

 3 su bardağı su

 4-5 damla limon suyu


NASIL YAPILIR?


Karıştırma kabına yağı, pudra şekerini koyup karıştırıyoruz.

Yumurtayı ilave edip tekrar karıştırıyoruz

İrmiği, kabartma tozunu, vanilyayı ve unu azar azar ilave ederek kulak memesi yumuşaklığında hamur elde ediyoruz.

Hamurdan cevizden biraz büyük parçalar kopartıp elimizle yuvarlıyoruz.

Üzerini çok hafif düzleyip ortalarına birer bütün fındık içi yerleştiriyoruz.

Yağlanmış fırın tepsisine diziyoruz.

180 derece önceden ısıtılmış fırında üzeri altın sarısı rengini alana kadar yaklaşık 30 dakika pişiriyoruz.

 Şerbet için derin tencereye suyu ve şekeri koyup yaklaşık 10-15 dakika arası pişiriyoruz.

 İndirmeye yakın limon suyunu ekliyoruz 2-3 dakika daha pişiriyoruz.

Pişen şerbeti ılınmaya bırakıyoruz.

Pişen şekerpareleri fırından alıp 2 dakika kadar bekletip ılık şerbeti üzerine kepçe yardımı ile gezdiriyoruz.



Bu Video
İlgini
Çekebilir
Sıradaki haber yükleniyor...
holder
SIRADAKİ HABER 'Bugün ne pişirsem?' diyenlere günün bayram menüsü (14 Mayıs 2021)