'Bugün ne pişirsem' diyenlere günün menüsü (05 Kasım 2021)

Bugün ne pişirsem diyenler ve lezzetli, farklı alternatifler arayanlar buraya! Tadını çok seveceğiniz, yapımı pratik, birbirini tamamlayan lezzetler günün menüsünde... Eğer 'Akşam ne yesek, bugün ne pişirsem?' diyorsanız bu menü tam size göre! İşte damak zevkinize uyacak ıspanak çorbası tarifi, sultan çanağı tarifi, mantarlı kiş tarifi ve kazandibi arifi.

05 Kasım 2021, Cuma 10:31 Son Güncelleme:
YAZI BOYUTU
Abone Ol Google News

Yeni lezzetler ve şık sunumlar konusunda size yardımcı ıspanak çorbası tarifi, sultan çanağı tarifi, mantarlı kiş tarifi ve kazandibi tarifi var.

'BUGÜN NE PİŞİRSEM' DİYENLERE GÜNÜN MENÜSÜ


ISPANAK ÇORBASI TARİFİ

ISPANAK ÇORBASI TARİFİ

Ispanak çorbası malzemeler

  • 1 su bardağı haşlanmış nohut
  • 1 su bardağı haşlanmış buğday
  • 1 yumurta
  • 5 yemek kaşığı yoğurt
  • 2 yemek kaşığı tam buğday unu
  • 1 soğan
  • 1 demet ıspanak
  • Sarımsak

ISPANAK ÇORBASI YAPILIŞI

1 su bardağı haşlanmış nohut ve 1 su bardağı haşlanmış buğdayı tencereye koyun ve 1,5 litre su ilave edin, kaynamaya bırakın. Bir kasede 1 adet yumurta sarısı, 5 yemek kaşığı yoğurt ve 2 yemek kaşığı tam buğday ununu karıştırarak pürüzsüz bir karışım elde edin. Kaynayan sudan ilave ederek ılıştırın ve yavaş yavaş çorbaya ilave ederken bir yandan çorbayı karıştırın. Bu şekilde yoğurdun kesilmesi önleniyor. Bir tavada piyazlık doğranmış soğanları hafifçe pembeleştikten sonra, yıkayıp doğradığınız 1 bağ ıspanağı ekleyin. Ispanaklar dişe dokunur ama pişmiş kıvama gelince rendelediğiniz 5 diş sarımsağı ilave edin ve karışımı ocaktan alın. Servis ederken çorbanın üzerine kaşıkla ıspanak karışımını ilave edin.


SULTAN ÇANAĞI TARİFİ

SULTAN ÇANAĞI TARİFİ

Sultan çanağı malzemeler

  • 2 adet yufka
  • 400 gram tavuk göğsü
  • 400 gram tavuk pirzola
  • 1 adet kuru soğan
  • 2 yemek kaşığı domates salçası (1 kaşığını ketçap kullanabilirsiniz)
  • 1 su bardağı haşlanmış ya da konserve bezelye
  • 1 adet patlıcan
  • Pulbiber
  • Kekik
  • Karabiber
  • Tuz

Beşamel sos için:

  • 1,5 yemek kaşığı un
  • 1,5 su bardağı süt
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • Tuz

Üzeri için:

  • Kaşar peyniri rendesi

SULTAN ÇANAĞI YAPILIŞI

Patlıcanı alacalı soyarak küçük küçük doğrayın ve sıvı yağ ile kızartın. Süzgece alarak yağının süzmesi bekleyin bu arada tavukları soteleyin. Tavukları kuş başı doğrayın, tencereye alarak arada karıştırarak pişirin. Rengi dönüp suyunu saldığında yemeklik doğranmış soğanı ekleyin. Soğanlar yumuşadıktan sonra salçayı ve isteğe bağlı kullanacaksanız eğer ketçapı ilave edin. Kapağını kapatarak 4-5dk kadar pişmeye bırakın. Suyunu çektikten sonra bezelye ve patlıcanı ilave edin. Baharatları da ekleyerek 3-4 dakika daha pişirin.

Beşamel sos için, tereyağını eritin ve unu kokusu çıkana kadar kavurun. Üzerine sütü ilave ederek çırpıcı yardımı ile topak kalmayacak şekilde koyulaşıp göz göz olana kadar karıştırarak pişirin. Son olarak tuzunu ilave ederek ocaktan alın.

Küçük bir kaseye 4'e böldüğünüz yufkadan serin. Yufkanın kenarlarından parçalar kopartarak çukur olan kısma bir kat daha serin. Kaseye tavuklu harçtan koyarak, kasenin kenarlarından sarkan yufkaları üzerine kapatın. Yağlanmış fırın kabına ters çevirin.

Tüm malzemeyi bu şekilde yaptıktan sonra üzerleri beşamel sostan her birine eşit miktarda olacak şekilde dökün. 190 derece fırında yufkalar pembeleşene kadar pişirin.

Sonra üzerine kaşar peyniri rendesi serpin ve tekrar fırına sürün. Peynirler eriyip kızardığında alabilirsiniz.


MANTARLI KİŞ TARİFİ

MANTARLI KİŞ TARİFİ

Mantarlı kiş malzemeler

Kiş hamuru için:

  • 120 gram soğuk tereyağı 
  • 260 gram un 
  • 4 yemek kaşığı soğuk su 
  • 1 adet yumurta sarısı

İç harç için:

  • 500 gram dağ mantarı 
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 adet soğan 
  • 200 ml sıvıyağ
  • 1 adet yumurta 
  • 2 dal kekik
  • Tuz 
  • Karabiber 
  • Rendelenmiş kaşar

MANTARLI KİŞ YAPILIŞI

Tart hamuru için tereyağı küp küp kesilir. Soğuk olduğundan emin olunmalıdır. Un içerisine tereyağı koyularak parmak uçları ile tereyağı una yedirilir. Kalan hamur malzemeleri eklenerek yoğurulur. 

Hamur 10-15 dakika buzdolabında dinlendirilir. Hamur ince açılır ve tart kalıbına yerleştirilir. Fazla kabarmaması için çatalla delikler açılır ve üzerine yağlı kağıt ile ağırlık koyulur. 

180 derece önceden ısıtılmış fırında 20 dakika pişirilir, ardından ağırlık kaldırılır ve 5 dakika daha pişirilir. Fırından çıkartılır ve ılımaya bırakılır. 

Harç için zeytinyağı ısıtılır, yemeklik doğranan soğan kavrulur. Mantarlar dilimlenir ve soğanların yanına eklenir. Piştikten sonra ılımaya bırakılır. 

Bir kap içerisinde krema, yumurta, peynir, mantarlar, kekik, tuz ve karabiber eklenerek karıştırılır. Kiş içerisine yerleştirilir ve 180 derecede kızarana kadar pişirilir. 


KAZANDİBİ TARİFİ

KAZANDİBİ TARİFİ

Kazandibi malzemeler

  • 6 su bardağı süt
  • 3 tepeleme yemek kaşığı mısır nişastası
  • 3 tepeleme yemek kaşığı pirinç unu
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 4 yemek kaşığı pudra şekeri
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • 1 su bardağı toz şeker

KAZANDİBİ YAPILIŞI

Süt, toz şeker, pirinç unu ve mısır nişastasını derin bir tencerede pürüzsüz bir kıvam alana kadar karıştırın. Son olarak tereyağını ekleyin ve eriyene kadar karıştırmaya devam edin.

Yağlanmış bir fırın tepsisinin tüm yüzeyini pudra şekeri ve tarçın karışımıyla kaplayın. Üzerine iki kepçe muhallebiyi eşit miktarda yayın ve tepsiyi ocak üzerinde çevire çevire karışımı yakın. Yakma işlemi bittiğinde kalan muhallebiyi de tepsiye döktükten sonra üzerini bir spatula yardımıyla düzeltin. Kazandibinin püf noktalarından biri de bu kısım. O yüzden dikkatli olun.

Tatlıyı buzdolabına kaldırın. Soğuduktan sonra ince uzun dilimlere ayırın ve rulo şeklinde sardıktan sonra servis edin. 

Bu Video
İlgini
Çekebilir
Sıradaki haber yükleniyor...
holder
SIRADAKİ HABER Batman'ın meşhur yöresel yemekleri