"Bugün ne pişirsem" diyenlere günün menüsü (07 Aralık 2019)

Bugün ne pişirsem diyenler ve lezzetli, farklı alternatifler arayanlar buraya! Tadını çok seveceğiniz, yapımı pratik, birbirini tamamlayan lezzetler günün menüsünde... Eğer "Akşam ne yesek, bugün ne pişirsem? " diyorsanız bu menü tam size göre! İşte damak zevkinize uyacak pirinç çorbası tarifi, ciğer sote tarifi, fırında patates tarifi ve ayva tatlısı tarifleri.

07 Aralık 2019, Cumartesi 10:09 Son Güncelleme:
A A

Yeni lezzetler ve şık sunumlar konusunda size yardımcı olacak günün menüsünde pirinç çorbası tarifi, ciğer sote tarifi, fırında patates tarifi ve ayva tatlısı tarifleri var.

Pirinç çorbası tarifi

Pirinç çorbası tarifi

Pirinç çorbası malzemeleri

- 4 yemek kaşığı zeytinyağı

- 1 adet orta boy kuru soğan

- 1 adet küçük boy havuç

- 3 adet orta boy domates

- 1 adet orta boy yeşil biber

- 1 yemek kaşığı domates salçası

- 1 çay bardağı pirinç

- 5 su bardağı sıcak tavuk suyu

- 1/2 çay kaşığı tuz

- 1/4 çay kaşığı taze çekilmiş tane karabiber

Pirinç çorbası yapılışı

Kuru soğan ve kabuk kısmını hafifçe kazıdığınız havucu küçük küpler halinde doğrayın. Ortadan ikiye kesip çekirdeklerini çıkardığınız yeşil biberi yarım ay şeklinde kesin. Uç kısımlarını alıp ortadan ikiye kestiğiniz domatesleri rendenin ince kısmıyla rendeleyin. Zeytinyağını derin bir tencerede kızdırın. Sırasıyla; doğranmış havuç ve kuru soğanları ekleyip orta ateşte dirilikleri gidene kadar soteleyin. Doğranmış yeşil biber ve rendelenmiş domatesi katıp soteleme işlemini sürdürün. Domates salçasını ekleyip karıştırın. Sıcak tavuk suyu, tuz, taze çekilmiş tane karabiber ve çorbaya adını veren pirinçleri ekleyin. Kısık ateşte, pirinçler yumuşayıp şişene kadar pişirme işlemini sürdürün. 


Ciğer sote tarifi

Ciğer sote tarifi

Ciğer sote malzemeleri

- 1 kg dana ciğeri (isteğe bağlı kuzu ciğerde kullanılabilir)

- 2 adet soğan

- 2 yemek kaşığı domates salçası

- Sıvı yağ

- Tuz, pul biber

- 1 su bardağı sıcak su

Ciğer sote yapılışı

Ciğerlerin zarı soyularak iri küpler halinde doğrayalım. Biraz süzgeçte bekletelim ve varsa kanın süzülmesini sağlayalım. Ciğerlerimizi tencereye alarak suyunu verip çekene kadar pişirelim. Bu aşamada tencerenin kapağını kapalı tutalım ve orta ateşte pişirelim. Suyunu çekince 3-4 yemek kaşığı sıvı yağ ilave edilip daha önceden yemeklik doğranmış soğanları ekleyelim. Soğanlar diriliğini yitirinceye kadar kavurmaya devam edelim. Daha sonra salça ve baharatları ekleyerek ciğer sotemizi karıştıralım. Bir su bardağı kadar da sıcak su ekleyelim kısık ateşte 8-10 dk daha pişirelim.


Fırında patates tarifi

Fırında patates tarifi

Fırında patates malzemeleri

- 5 adet orta boy patates

- 2 yemek kaşığı zeytinyağı

- 1 çay kaşığı toz kırmızı biber

- 1 tatlı kaşığı kekik

- 2 dal biberiye

- 2 diş rendelenmiş sarımsak

- 1 çay kaşığı tuz

Fırında patates yapılışı

Patatesleri elma dilimi halinde kesin ve geniş bir karıştırma kabına aktarın. Patates dilimlerini zeytinyağı, toz kırmızı biber, kekik, biberiye, rendelenmiş sarımsak ve tuz ile karıştırarak harmanlayın. Tabanını yağlı kağıt ile kapladığınız fırın tepsisine baharatlı patatesleri yayın. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 25- 30 dakika kızarana kadar pişirin. Servis tabağına aldığınız baharatlı patateslerin üzerine serpiştirdikten sonra ılık olarak servis edin.


Ayva tatlısı tarifi

Ayva tatlısı tarifi

Ayva tatlısı malzemeleri

- 2 adet büyük boy ayva

- 8 yemek kaşığı toz şeker

- 1 su bardağı su

- 1/2 çay bardağı vişne suyu

- 1 adet çubuk tarçın

- 5 adet karanfil

- 1/2 adet limonun suyu

Ayva tatlısı yapılışı

Bol suda yıkadığınız ayvaların kabuklarını soyun ve ortadan ikiye kesin. Kararmaması için limonlu su içine kabuklarıyla birlikte yerleştirin. Ayva çekirdeklerini daha sonra kullanmak üzere bir kenara ayırın. Geniş tabanlı bir tencereye tek sıra halinde dizdiğiniz her bir ayvanın üzerine tepeleme 2 yemek kaşığı toz şeker ekleyin. Ardından su, limon suyu, ayva çekirdekleri, ayva kabukları ve baharatlarını de tencereye yerleştirin. Tencereyi ocağa alın ve orta ateşte su kaynayınca dek pişirin.Kaynayan suya vişne suyunu da ilave edin ve tencerenin kapağını kapatarak kısık ateşte pişmeye bırakın. Yaklaşık bir saat sonra suyunu iyice çekip renk alan ayvaları bir bıçakla yardımıyla pişip pişmediğini kontrol edin. Pişmişse ilk sıcaklığının geçmesi için ocaktan alın ve dinlenmeye bırakın. Pişen ayvaları servis tabağına alın ve tencerede kalan şerbetinden hafifçe üzerine sürün. Kaymak ve toz Antep fıstığı ilavesiyle ılık ya da soğuk olarak tatlıları servis edin.

Sıradaki haber yükleniyor...
SIRADAKİ HABER Hindi eti nasıl pişer? Hindi eti pişirmenin püf noktaları nelerdir?